Categories
civil

Selected Questions – 01

1. നീലവിപ്ലളം എന്നറിയപെടുന്നത് എന്താണ് ?

Answer: മത്സ്യഉല്പാദനം

 

2. കുറിച്യര്‍ കലാപത്തിന്‍റെ നേതാവ് ആരായിരുന്നു ?

Answer: രാമൻ നമ്പി

 

3. ഗജേന്ദ്രമോക്ഷം വഞ്ചിപ്പാട്ടിന്‍റെ കര്‍ത്താവ് ആര് ?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

 

4. He is …………. right man for the job.

Answer: the

 

5. The venue of Commonwealth Games 2010 in India :

Answer: Delhi

 

6. ആദിഭാഷ രചിച്ചത്

Answer: ചട്ടമ്പി സ്വാമികള്‍

 

7. നെഹ്‌റു ട്രോഫി ജലമേള ആരംഭിച്ച വര്ഷം ? *

Answer: 1952

8. സ്വന്തമായി നിയമനിർമാണ സഭ ഇല്ലാത്ത കേന്ദ്ര ഭരണ പ്രദേശങ്ങളിലെ നിയമങ്ങൾക്ക് അംഗീകാരം നൽകുന്നത് ആരാണ്?

Answer: പാർലമെന്റ്

 

9. ആദ്യത്തെ കൃത്രിമമായി നിർമ്മിക്കപ്പെട്ട ട്രാൻസ്- യുറാനിക് മൂലകം?

Answer: നെപ്റ്റ്യൂണിയം

 

10. കർണാടക സംഗീതത്തിന്റെ പിതാവ്.?

Answer: പുരന്തരദാസൻ

 

11. ആന്ധ്രാ പ്രദേശിലെ ഒരു ഗ്രാമത്തിന്റെ പേരിൽ അറിയപ്പെടുന്ന നൃത്തരൂപം .?

Answer: കുച്ചിപ്പുടി

 

12. Plant that will only grow in water or in a very moist environment

Answer: Hydrophytes

 

13. No sound is heard on the moon because there is ….. on the moon

Answer: no atmosphere

 

14. Chemistry in ancient times was called

Answer: Alchemy

 

15. നക്ഷത്ര ആമകൾക്ക് പേരുകേട്ട കേരളത്തിലെ വനപ്രദേശം

Answer: ചിന്നാർ

 

16. The chemical added to give a particular smell to LPG:

Answer: Ethyl mercaptan

 

17. The first Chief Minister of Travancore popular ministry

Answer: Pattam Thanupillai

 

18. The property which is seen in lightwave but not in sound

Answer: Polarization

 

19. The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of

Answer: The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union

 

20. Vitamin A supplementation gives to children from the age of 1 to 6 years should by every


Answer: 6 months