Categories
civil

Selected Questions – 10

241. Who is the author of “August Coup”?

Ans : Mikhail S.Gorbachev

 

242. The revolts against the British in Malabar were organised by?

Ans : KeraIa Varma Pazhassi Raja of Kottayam Royal Family.

 

243. Organism which is unable to prepare its own food is called?

Ans : Heterotrophic

 

244. Who is the author of “Ponni “?

Ans : Malayattoor Ramakrishnan

 

245. Name the digestive enzyme that converts Peptides to amino acids is?

Ans : Erepsin

 

246. Who is the author of “Candida”?

Ans : George Bernard Shaw

 

247. Who is the author of “Bliss was it in that Dawn”?

Ans : Minoo Masani

 

248. Who is the author of Death and After?

Ans : Just. Y.R. Krishna Iyer

 

249. The IBAN concept was developed by?

Ans : The European Committee for Banking Standards (ECBS) and the International Standards Organisation (ISO)

 

250. Presence of blood in urine is called?

Ans : Haematuria.

 

251. Who is the author of Mother India?

Ans : Katherine Mayo

 

252. Who is the creator of the famous characters “Beeman; Vimala”

Ans : M.T. Vasudevan Nair

 

253. Who is the author of “India of our Dreams”?

Ans : M.V. Kamath

 

254. Athirappalli and Vazhachal waterfalls are in?

Ans : Thrissur district

 

255. The civilisation of Greek city-states is known as?

Ans : Classical Civilisation

 

256. Who is the author of My Own Country?

Ans : Dr.Abraham Varghese

 

257. Who is the author of “Chemmeen”?

Ans : T.S.Pillai

 

258. Father of Biology?

Ans : Aristotle

 

259. Central Mining Research Station is located at?

Ans : Dhanbad (Bihar).

 

260. Who is the author of “Pramanam”?

Ans : Balamani Amma

 

261. A program used to browse the web is called?

Ans : Browser.

 

262. Who is the author of “Banker to the poor-The story of the Grameen Bank”?

Ans : Muhammad Yunus

 

263. The scientific name of Pineapple is?

Ans : Ananas comosus

 

264. The Currency of Nigeria?

Ans : Naira

 

265. Who is the author of “Burial at Sea”?

Ans : Khushwant Singh

 

266. Who is the author of “Civil Disobedience”?

Ans : Henry David Thoreau

 

267. Bengal’s Sorrow?

Ans : Damodar River

 

268. Jenna house is in?

Ans : Mumbai

 

269. In which year Gandhiji visited Ayyankali?

Ans : 1936

 

270. Which is the only survivor of the Seven Wonders of the Ancient World?

Ans : Great Pyramid at Giza