Categories
civil

Selected Questions – 09

211. Longest Epic?

Ans : Mahabharatha

 

212. Who is the author of “Gotrayanam”?

Ans : Dr.Ayyappa Panicker.

 

213. UN International Year of the Elderly or older persons was?

Ans : 1999

 

214. Who is the author of The Museum of Innocence?

Ans : Orhan Pamuk

 

215. Wellington Trophy is associated with?

Ans : Rowing

 

216. The importance of plant tissue and cell culture in isolation was first proposed by ……?

Ans : Gottlieb Haberlandt

 

217. Who is the inventor of Washing Machine?

Ans : Hurley Machine Co.

 

218. The scientific name of Squirrel is?

Ans : Funambulus Penn anti

 

219. Who is the author of “Nine Days Wonder”?

Ans : John Masefield

 

220. Who said, “To be; or not to be: that is the question”?

Ans : William Shakespeare

 

221. Who is the author of “In Search of Gandhi”?

Ans : Richard Attenborough

 

222. The amount of pollution in water is measured by?

Ans : B.O.D( Biological Oxygen Demand)

 

223. ROM stands for?

Ans : Read Only Memory

 

224. Which place is known as Rajendra Chola Pattanam?

Ans : Vizhinjam

 

225. Name the First known E. Paper in the world?

Ans : The-Tbejith (from Belgium)

 

226. Who is the author of “Saket Maithili”?

Ans : Sharan Gupt

 

227. Which civilization was the first to use Phonetic writing?

Ans : Egyptians

 

228. Father of Antibiotics?

Ans : Alexander Fleming

 

229. Who is the author of Essays of?

Ans : Elia Charles Lamb

 

230. High Altitude Research Laboratory is located at?

Ans : Gulmarg (Kashmir)

 

231. Choice of Technique was written by?

Ans : Amartya Sen

 

232. Who is the author of “The Trail”?

Ans : Franz Kafka

 

233. Who is the author of “Caesar and Cleopatra”?

Ans : George Bernard Shaw

 

234. Who was the last Chief Minister of Travancore Cochin State?

Ans : Panampalli Govinda Menon

 

235. www stands for?

Ans : World Wide Web

 

236. Central Research Laboratory is located at?

Ans : Chepauk; Chennai (Tamil Nadu)

 

237. Who is the author of Iron in the Soul?

Ans : Jean-Paul Sartre

 

238. Who is the author of “Tharishunilam”?

Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

 

239. First fully literate town in India was?

Ans : Kottayam

 

240. Who is considered as the Father of Cartography?

Ans : Ptolemy