Categories
civil

Selected Questions – 08

181. Central Inland Fisheries Research Station is located at?

Ans : Barrackpore (W.Bengal)

 

182. Who was the first editor of the Malayali newspaper started in Trivandrum in 1886?

Ans : C. Krishnapillai

 

183. Who is the author of “A Mercy”?

Ans : Toni Morrison

 

184. JPEG stands for?

Ans : Joint Photographic Expert Group

 

185. Who is the author of “A Brief History of Time”?

Ans : Stephen Hawking

 

186. Largest Desert (World)?

Ans : Sahara (Africa)

 

187. The acid present in the soil and substances formed by the decomposition of the decayed green matter is?

Ans : Humic Acid

 

188. Who is the author of “Face to Face”?

Ans : Lasse and Lisa Berg

 

189. Who is the author of “Babarnama”?

Ans : Babar

 

190. Who is the author of International Working Glass Movement?

Ans : Sukomal Sen

 

191. Who is the inventor of Ship (Steam)?

Ans : J.C.Pierier

 

192. Paper is chemically?

Ans : Cellulose.

 

193. Who is the creator of the famous characters “Appukili; Ravi; Mollakka”?

Ans : OV.Vijayan

 

194. Who is the author of “Gora”?

Ans : Rabindranath Tagore

 

195. The Capital of Burundi?

Ans : Bujumbura

 

196. The Japanese art of folding paper into decorative objects is called?

Ans : Origami

 

197. Which is the Central Bank of USA?

Ans : Federal Reserve system

 

198. Government undertook the responsibility of education for the first time in Travancore by?

Ans : Rani Gauri Parvati Bhai in 1817

 

199. Sumerian civilisation later came to be known as ?

Ans : Mesopotamian civilisation

 

200. Price theory was developed by?

Ans : Marshall Ricardo; Pigou

 

201. Lenin died in 21st January 1924 due to ?

Ans : Cerebral Stroke

 

202. First person to reach the South Pole?

Ans : Amundsen

 

203. In which year Nelson Mandela was sworn in as the first black President of South Africa?

Ans : 1994

 

204. Who is the author of “Glass Menagerie”?

Ans : Tennessee Williams

 

205. Which is the world’s busiest Airport in the world?

Ans : Chicago International Airport

 

206. Who is the author of “ Algebra of Infinite Justice”?

Ans : Arundhati Roy

 

207. Who is the author of “Big Egos; Small Men”?

Ans : Ram Jethmalani

 

208. Which is a recently extinct bird from Mauritius?

Ans : Dodo

 

209. Who is the author of Man-eaters of Kumaon ?

Ans : Jim Corbett

 

210. Who is the author of “Satyarath Prakash”?

Ans : Swami Dayanand