Categories
civil

Selected Questions – 07

151 Who is the author of ‘Ben Hur’?

Ans : Lewis Wallace

 

152 The Capital of Kuwait?

Ans : Kuwait City

 

153 Who is the author of “Shristiyum Shristavum”?

Ans : Prof. S. Guptan

 

154 Who is the author of “Dharmapuranam”?

Ans : O.V Vijayan

 

155 Who is the inventor of Xerography?

Ans : Chester Carlson

 

156 Who is the author of A Retrospect (Essay) ?

Ans : Ezra Pound

 

157 The Travancore State Congress was formed in?

Ans : September 1938.

 

158 Who is the author of “Yashodhara”?

Ans : Maithili Sharan Gupt

 

159 Who is the creator of the famous character “Hari Pachanan”

Ans : C.V.Ramanpilla

 

160 The Currency of Panama?

Ans : Balboa

 

161 What is the total number of Wakf Tribunals in the State?

Ans : 3

 

162 Alexander died at the age of 33 in 323 BC at ?

Ans : Babilonia

 

163 Who is the creator of the famous characters “Koonan; Sreedharan; Kanaran”?

Ans : S.K. Pottakadu

 

164 Who is the author of “My Own Boswell”?

Ans : M Hidayatullah

 

165 Who is the author of “Kidnapped”?

Ans : R.L.Stevenson

 

166 Who is the author of “Shame”?

Ans : Salman Rushdie

 

167 Who is the author of “Siddhartha”?

Ans : Herman Hesse

 

168 Which is the largest port in the world?

Ans : Port of New-York and New Jersy

 

169 The famous work – An Essay on the Principle of Population is by ?

Ans : Thomas Malthus

 

170 Who is the author of Glass Menagerie?

Ans : Tennessee Williams

 

171 Which is the second Malayalam film?

Ans : Marthanda Varma {based on a novel by C.V Raman Pillai was produced by R Sundar Raj in 1933}

 

172 Who is the inventor of Electric Energy?

Ans : Joule; James

 

173 The British conquered St Angelo Fort in?

Ans : 1790

 

174 Cerebellum is known as ?

Ans : Little brain

 

175 Who is the author of Asia and Western Dominance?

Ans : KM Panicker

 

176 Who was the editor of ‘Paschimodayam’?

Ans : Dr. Frederic Muller

 

177 Who is the inventor of Insulin?

Ans : F.Banting

 

178 UNDP – United Nations Development Programme; was established in?

Ans : 22-Nov-65

 

179 Who is the author of Jungle Book?

Ans : Rudyard Kipling

 

180 What is responsible for the conduction of water in plants?

Ans : Xylem