Categories
civil

Selected Questions – 05

91 Who is the author of “Agnikinavukal”?

Ans : Punathil Kunjabdullah

 

92 Who is the inventor of Telephone?

Ans : Graham Bell

 

93 Who were the first European to reach Africa?

Ans : The Portuguese

 

94 Who is called the father of Pakistan?

Ans : Muhammed Ali Jinnah

 

95 Who is the author of International Working Glass Movement?

Ans : Sukomal Sen

 

96 The district with the most number of post offices in Kerala is?

Ans : Thrissur

 

97 American Cup is associated with?

Ans : Yatch Racing

 

98 Who is the author of ‘The Audacity of Hope’?

Ans : Barack Obama

 

99 Who is the author of ‘Anandmath’?

Ans : Bankim Chandra Chatterjee

 

100 Kummattikali is a mask dance popular in?

Ans : South Malabar

 

101 Who is the author of “Tropic of Cancer”?

Ans : Henry Miller

 

102 ‘Boothathankettu’ is in?

Ans : Ernakulam district

 

103 Central Institute of Fisheries Technology is located at?

Ans : Ernakulam (Kerala).

 

104 ‘Mathilukal’, the film that has been screened at more international film festivals than any other, was directed by?

Ans: Adoor Gopalakrishnan

 

105 Who is the author of “Nuclear Weapons”?

Ans : B.S.Gupta

 

106 “Antonio; Ariel; Bassanio;” – These characters are developed by?

Ans : Shakespeare

 

107 Who is the author of “Way of All Flesh”?

Ans : Samuel Butler

 

108 Who is the author of “Patriot”?

Ans : Pearl S Buck

 

109 The famous “hundred years war” between the Cholas and Cheras began during the reign of?

Ans : Bhaskara Ravi Varmnan I.

 

110 ‘Gulf of Mannar’ is situated in?

Ans : Tamil Nadu

 

111 Arboriculture is?

Ans : Cultivation of tree and vegetables.

 

112 Who was the first Raja of Travancore to receive the title ‘Maharaja’ from the British crown?

Ans : Ayilyam Thirunal

 

113 First Place where the atom bomb was dropped?

Ans : Hiroshima

 

114 Ramnivas Ruia Challenge Gold Trophy is associated with?

Ans : Bridge

 

115 Eden Gardens (Kolkata) is associated with which Sport?

Ans : Cricket

 

116 The major God of The Sumerians was?

Ans : The Sky God’ Anu’

 

117 The Currency of Salvador?

Ans : Colon

 

118 The number of chromosomes in a human cell is?

Ans : 46

 

119 Who is the author of “Metamorphoses”?

Ans : Ovid

 

120 First Chief Justice of a High Court?

Ans : Justice H.L.Kania (Men); Ms. Leila Seth (Women)