Categories
Assistant Topics

Secretariat Asst. Special Selected Questions 03

1. Economic development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is

 

(a) Human development

(b) Economic progress

(c) Sustainable development

(d) Static development

 

Answer – c


2.The state where the largest number of people living below the poverty line is   found in India:

 

(a) Rajasthan

(b) Delhi

(c) Madhya Pradesh

(d) Bihar

 

Answer – d


3. Earth day is celebrated in:

 

(a) 22nd April

(b) 22nd May

(c) 23 nd April

(d) 22nd March

 

Answer – a


4. The Kyoto protocol is an international agreement linked to the United Nations Framework Convention on

 

(a)Climate change

(b) International trade

(c) Global investment

(d) Education

 

Answer – a


5. Pearl fishing is done extensively in

 

(a) Konkan Coast

(b) Gulf of Mannar

(c) Malabar Coast

(d) Coromandel Coast

 

Answer – b.


6. Which ocean name means Peaceful ?

 

(a) Arctic Ocean

(b) Antarctic Ocean

(c) Pacific Ocean

(d) Indian Ocean

 

Answer – c


7. Name the “Land of the Morning Calm”

 

(a) Norway

(b) Japan

(c) Korea

(d) Thailand

 

Answer – C


8. Sahyadri ranges refer to :

 

(a) Western Ghats

(b) Eastern Ghats

(c) Satpura ghats

(d) Siwaliks

 

Answer – a.


9.The line beyond which snow never melts is:

 

(a) Latitude

(b) Longitude

(c) Snowline

(d) Meridian

 

Answer – c


10.Gir Forest is in

 

(a) Karnataka

(b) Bihar

(c) Gujarat

(d) Himachal Pradesh

 

Answer – c


11.A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called

 

(a) Delta

(b) Canyon

(c) Volcano

(d) Geyser

 

Answer – d


12.Universal Adult Franchise creates:

 

(a) economic equality

(b) social equality

(c) political equality

(d) cultural equality

 

Answer – c


13.Who is the guardian of Fundamental rights in India ?

 

(a) Judiciary

(b) Legislature

(c) Executive

(d) Political parties

 

Answer – a


14.The year in which Panchayat Raj was introduced in India

 

(a) 1960

(b) 1961

(c) 1949

(d) 1959

 

Answer – d


15.Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission ?

 

(a) Article300

(b) Article 280

(c) Article 250

(d) Article 290

 

Answer – b


16. The Governor can nominate to the Legislative Assembly one member from this community.

 

(a) Jewish

(b) Muslim

(c) Anglo-Indian

(d) Parsi

 

Answer – c


17. Right to Information Act (RTI) was passed in India in June:

 

(a) 2001

(b) 2003

(c) 2004

(d) 2005

 

Answer – d


18. Universal Declaration of human rights was passed by the U.N. General Assembly on

 

(a) 10-12-1948

(b) 13-11-1947

(c) 9-12-1948

(d) 12-12-1948

 

Answer – a


19. The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to

 

(a) freedom of speech

(b) constitutional remedies

(c) freedom of religion.

(d) all of these

 

Answer – a


20. The concept of Fundamental right has its basis in the

 

(a) Constitution of the USA

(b) Constitution of Russia

(c) Irish Constitution

(d) Canadian Constitution

 

Answer – a


21. The chairman of the UPSC is appointed by the

 

(a) Cabinet

(b) President

(c) Supreme Court

(d) Prime Minister

 

Answer – b


22. Kerala is the first state in India to launch a Pension Scheme for farmers namely

 

(a) Kissan Abhiman

(b) Farmer’s Pension

(c) Agricultural Pension

(d) Pension to Agricultural Labourer

 

Answer – a


23. According to 2001 Census, the state having highest urban population is

 

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

 

Answer – c


24. The district in Kerala which has the highest density of population as per 2001 census.

 

(a) Ernakulam

(b) Alappuzha

(c) Thrissur

(d) Idukki

 

Answer – b


25. The Union Territory in India with the highest population.

 

(a) Puducherry

(b) Delhi

(c) Chandigarh

(d) Daman Diu

 

Answer – b


26. The district in Kerala where the black soil is seen most:

 

(a) Wayanad

(b) Kannur

(c) Kasaragod

(d) Palakkad

 

Answer – d


Source: www.gkspot.in