Categories
Assistant

Kerala – Districts and Places 04

61. Which wildlife sanctuary is situated in Kollam district?

(a) Neyyar (b) Aaralam
(b) Peppara (d) Shendurney

Answer: (d)


62. The headquarters of SNDP Yogam

(a) Varkala (b) Aruvippuram
(b) Chempazhanthi (d) Kollam

Answer: (d)


63. The exponent of Ramanattom

(a) Marthanda Varma (b) Kottarakkara Tampuran
(c) Manaveda Zamorin (c) None of these

Answer: (b)


64. The first textile mill in Kerala was established at

(a) Punalur (b) Kundara
(c) Kollam (d) Neendakara

Answer: (c)


65. The first Abkari Court in Kerala was established at

(a) Kottarakkara (b) Kollam
(c) Chavara (d) Neendakara

Answer: (a)


66. The year of first railway line in Travancore was established

(a) 1894 (b) 1904
(c) 1914 (d) 1924

Answer: (b)


67. The largest freshwater lake in Kerala

(a) Vembanad (b) Vellayani
(c) Veli (d) Sasthamkotta

Answer: (d)


68. Which place was known as Martha in European records?

(a) Karunagappally (b) Chavara
(c) Neendakara (d) Kollam

Answer: (a)


69. Which fort in Kerala history is known as St. Thomas Fort?

(a) Pallippuram (b) Kannur
(c) Anchengo (d) Thangasseri

Answer: (d)


70. For which industry Kundara is famous?

(a) Clay (b) Glass
(c) Textiles (d) Tile

Answer: (a)


71. The year of Kundara Proclamation

(a) 1909 (b) 1809
(c) 1819 (d) 1829

Answer: (b)


72. The seat of Kerala Minerals and Metals Limited

(a) Punalur (b) Kundra
(c) Chavara (d) Kottarakkara

Answer: (c)


73. The exponent of Laksham Veedu Project

(a) R.Shankar (b) C. Kesavan
(c) M.N.Govindan Nair (d) C.V.Kunjuraman

Answer: (c)


74. The first butterfly park in Kerala

(a) Thenmala (b) Punalur
(c) Kundara (d) Kunnathur

Answer: (a)


75. The Thangasseri Fort was constructed by the

(a) British (b) Dutch
(c) French (d) Portuguese

Answer: (d)