Categories
Assistant

Kerala – Districts and Places 03

41. The place where the first Homoeo Medical College in Kerala was
established:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


42. The first post office in Kerala was established at:

(a)Kollam (b) Thiruvananthapuram
(c) Alappuzha (d) Kottayam

Answer: (c)


43. The place where the first Museum in Kerala was established:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


44. Udaya, the first studio in Kerala was established at:

(a)Alappuzha (b) Nemom
(c) Kozhikode (d) Kochi

Answer: (a)


45. The first railway line in Travancore:

(a)Kollam-Tirunelveli (b) Thiruvananthapuram-Ernakulam
(c) Thiruvananthapuram- Madurai (d) Kollam- Kayamkulam

Answer: (a)


46. The first polio-free district in India:

(a)Kottayam (b) Pathanamthitta
(c) Kollam (d) Thiruvananthapuram

Answer: (b)


47. In which district is Maniyar, the first private power project in Kerala?

(a)Idukky (b) Pathanamthitta
(c) Kottayam (d) Palakkad

Answer: (b)


48. The place where the first zoo in Kerala was established:

(a) Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


49. The first FM radio station in Kerala:

(a)Kannur (b) Kochi
(c) Thiruvananthapuram (d) Devikulam

Answer: (b)


50.The place where the first women’s college in Kerala was established:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


51. The first eco-tourism in India

(a) Panipat (b) Thenmala
(c) Mattancheri (c) Punalur

Answer: (b)


52. Resul Pookkutty got Oscar Award in the year

(a) 2009 (b) 2010
(c) 2011 (d) 2012

Answer: (a)


53. The first Coastal Police Station in Kerala

(a) Vizhinjam (b) Mattancheri
(c) Neendakara (c) Kannur

Answer: (c)


54. The year of Peruman Tragedy

(a) 1987 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1988

Answer: (d)


55. Marthanda Varma conquered Kollam in the year

(a) 1734 (b) 1746
(c) 1846 (d) 1834

Answer: (b)


56. The founder of Kerala Kaumudi

(a) C.Kesavan (b) R Sankar
(c) C.V. Kunjuraman (d) Dr Palpu

Answer: (c)


57. The resting place of Chattampi Swamikal

(a) Panmana (b) Varkala
(c) Neendakara (d) Thenmala

Answer: (a)


58. Who visited Kollam in 1293?

(a) Ibn Batuta (b) Mahuan
(c) Vasco da Gama (d) Marco Polo

Answer: (d)


59. Where is State Institute of Rural Development?

(a) Neendakara (b) Kottarakkara
(c) Kundara (d) Punalur

Answer: (b)


60. Where is Kerala Ceramics Limited?

(a) Chavara (b) Punalur
(c) Kundara (d) Kottarakkara

Answer: (c)