Categories
Assistant

Kerala – Districts and Places 02

21. The temple with woman priest:

(a)Ambalappuzha (b) Aranmula
(c) Ochira (d) Mannarassala

Answer: (d)


22. Boat race related to Amabalappuzha temple:

(a)Payippat (b) Aranmula
(c) Chambakkulam (d) Nehru trophy

Answer: (c)


23. Boat race related to Harippad temple:

(a)Payippat (b) Aranmula
(c) Chambakkulam (d) Nehru trophy

Answer: (a)


24. Mannarassala temple is famous for the worship of:

(a)Monkeys (b) Frogs
(c) Snakes (d) Bull

Answer: (c)


25. Which temple is known as ‘the Palani of Kerala’?

(a)Amabalappuzha (b) Guruvayur
(c) Sabarimala (d) Harippad

Answer: (d)


26. The first technopark in Kerala was established at:

(a) Chathamangalam (b) Kalamassery
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


27. The place in Kerala where telephone was established for the first time in
Kerala:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


28. The places connected by the first railway line in Kerala:

(a) Kollam-Thirunelveli (b) Kozhikode-Mangalore
(c) Palakkad-Coimbatore (d) Tirur- Beppur

Answer: (d)


29. The first rubberised road in Kerala connects Kottayam and……

(a)Erumeli (b) Alappuzha
(c) Adoor (d) Kumali

Answer: (d)


30. The place in Kerala where engineering college was established for the first
time:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


31. The first church built by the Europeans in India is………. at Kochi.

(a) St.Thomas Church (b) St.Francis Church
(c) St.Andrews church (d) St.Mary’s Church

Answer: (b)


32. The place in Kerala where Public Library was established for the first time:

(a) Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


33. The first teak museum in India:

(a) Peechi (b) Kottayam
(c) Nilambur (d) Arippa

Answer: (c)


34. The place where the first underpass in Kerala was established:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


35. The place where the first Law college in Kerala was established:

(a) Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


36. India’s first gymnastic training centre was established in:

(a) Thalassery (b) Vadakara
(c) Beppur (d) Kottakkal

Answer: (a)


37. The place where the first Ayurvedic Medical College in Kerala was established:

(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


38. The first medical college in Kerala was established at:

(a)Alappuzha (b) Kozhikode
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi

Answer: (c)


39. The first newspaper of Kerala was published from:

(a)Thalassery (b) Kottayam
(c) Kollam (d) Kozhikode

Answer: (a)


40. The venue of the first all Kerala political conference organised by INC was:

(a)Ottappalam (b) Manjeri
(c) Kozhikode (d) Thalassery

Answer: (a)