Categories
Assistant

Kerala – Districts and Places 01

1. The season of Sabarimala:

(a) November- January
(b) September- December
(c) January- March
(d) March-May

Answer: (a)


2. In which month Maramon Convention is conducted on the banks of Pamba?

(a)January (b) February
(c) March (d) April

Answer: (b)


3. Padayani is the folk art form of the district of:

(a)Pathanamthitta (b) Thrissur
(c) Kannur (d) Kozhikode

Answer: (a)


4. The only railway station in Pathanamthitta district:

(a)Chengannur (b) Thiruvalla
(c) Adoor (d) Ranni

Answer: (b)


5. The only district in South Kerala without coastline:

(a) Kollam (b) Thiruvananthapuram
(c) Alappuzha (d) Pathanamthitta

Answer: (d)


6. Which boat race is known as ‘Pooram in Water’?

(a) Aranmula boat race (b) Nehru trophy
(c) Chambakkulam (d) Payyippat

Answer: (a)


7. Which was the capital of the kingdom of Chempakassery?

(a)Ettumanoor (b) Changanassery
(c) Kollam (d) Ambalappuzha

Answer: (d)


8. An area in Kerala which is situated below sea level:

(a)Neendakara (b) Kayamkulam
(c) Kuttanad (d) Ottappalam

Answer: (c)


9. Nehru Trophy Boat race is in:

(a)Ashtamudi (b) Sasthamkotta
(c) Vellayani (d) Punnamada

Answer: (d)


10. Andhakaranazhi connects …… and the Arabian Sea:

(a)Vembanad lake (b) Sasthamkotta lake
(c) Ashtamudi lake (d) Veli lake

Answer: (a)


11. The port established by Raja Kesavadas, Dewan of Travancore:

(a)Vizhinjam (b) Valiyathura
(c) Neendakara (d) Alappuzha

Answer: (d)


12. In which district is Thanneermukkom Barrage?

(a)Kollam (b) Kottayam
(c) Alappuzha (d) Ernakulam

Answer: (c)


13. In which district is Punnapra-Vayalar Memorial?

(a)Kollam (b) Ernakulam
(c) Alappuzha (d) Kannur

Answer: (c)


14. Thanneermukkam barrage is across :

(a)Vembanad lake (b) Veli lake
(c) Akkulam lake (d) Ashatamudi

Answer: (a)


15. Karumadikkuttan, a statue obtained from Alappuzha district is believed to
be related to:

(a) Islam (b) Judaism
(c) Buddhism (d) Jainism

Answer: (c)


16. The boat race which held on the second Saturday of August every year:

(a)Chambakkulam (b) Payippatt
(c) Aranmula (d) Nehru Trophy

Answer: (d)


17. Thycal, where remains of an ancient ship obtained are in the district of:

(a)Kollam (b) Alappuzha
(c) Ernakulam (d) Thrissur

Answer: (b)


18. The place in Kerala where rice is cultivated below sea level:

(a)Varkala (b) Vatavada
(c) Kuttanad (d) Kundara

Answer: (c)


19. The district in Kerala without reserve forest:

(a)Ernakulam (b) Kannur
(c) Alappuzha (d) Kollam

Answer: (c)


20. Which beach is the background of the novel ‘Chemmeen”?

(a)Vizhinjam (b) Neendakara
(c) Purakkad (d) Kappad

Answer: (c)