Categories
Assistant IT & Cyber Laws

Information Technology – 15

211. Which language is directly understood by the computer without translation programme?

(a) High-Level Language
(b) Assembly Language
(c) Machine language
(d) None of the above

Answer: (c)


212. What does EBCDIC stand for?

(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
(c) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
(d) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer: (a)


213. The octal equivalent of 1110001:

(a) 71 (b) 161
(c) 113 (d) 121

Answer: (b)


214. Which of the following is not a peripheral device?

(a) Printer (b) Keyboard
(c) Monitor (d) Hard disk

Answer: (d)


215. A dumb terminal has:

(a) Microprocessor, but no memory
(b) No microprocessor, but huge amount of memory
(c) A keyboard and screen
(d) Processor, memory and I/O devices

Answer: (c)


216. Which of the following are the two main components of the CPU

(a) Control unit and registers
(b) Registers and main memory
(c) Control unit and ALU
(d) ALU and bus

Answer: (c)


217. The process of starting a computer by loading instructions from a secondary storage device into computer memory is called:

(a) Startup (b) Loading
(c) Paging (d) Booting

Answer: (d)


218. Which of the following is a human readable version of a program?

(a) System code (b) Compiled code
(c) Machine code (d) Source code

Answer: (d)


219. ……. is a virtual network of libraries of different academic institutions

(a) BRNET (b) INFLIBNET
(c) NIC NET (d) UGCNET

Answer: (b)


220. The memory which is programmed at the time it is manufactured:

(a) Floppy disk (b) RAM
(c) EPROM (d) ROM

Answer: (d)


221. To move the cursor across the screen, _____ key is used.

(a) Control (b) Tab
(c) Alt (d) Delete

Answer: (b)


222. 1 MB Stands for?

(a) 1024 bits (b) 1024 GB
(c) 1024 KB (d) 1024 Bytes

Answer: (c)


223. Which statement is valid for the interpreter?

(a) It translates the entire program at a time
(b) Object code is saved for the future use
(c) It translates one instruction at a time
(d) It is used for testing a program

Answer: (c)


224. MP3 is a kind of:

(a) Input device (b) Output device
(c) Sound format (d) Printer

Answer: (c)


225. HTTPS stands for:

(a) Hypertext Transfer Protocol Secure
(b) Hypertext Transport Protocol Security
(c) Hypertext Transfer Per Second
(d) Hypertext Transfer Protocol Security

Answer: (a)