Categories
Assistant IT & Cyber Laws

Information Technology – 05

61. Compact Disc was invented by:

(a) James T.Russel (b) Sabir Bhatia
(c) Ray Tomlinson (d) Marcony

Answer: (a)


62. A device that connects to a network without the use of a cable is said to be:

(a) Distributed (b) Centralised
(c) Open source (d) Wireless

Answer: (d)


63. The main system board of a computer is called:

(a) Integrated circuit (b) Motherboard
(c) Processor (d) Microchip

Answer: (b)


64. A website address is a unique name that identifies a specific ____ on the web.

(a) Web browser (b) Website
(c) PDA (d) Link

Answer: (b)


65. ____ is processed by the computer into information:

(a) numbers (b) processor
(c) input (d) data

Answer: (d)


66. The name a user assigns to a document is called a:

(a) Filename (b) Program
(c) Record (d) Data

Answer: (a)


67. A class that inherits a base class containing virtual function is called:

(a) Virtual (b) Polymorphic
(c) Derived (d) Base

Answer: (b)


68. The division is carried out in a computer by:

(a) Reverse multiplication (b) Repeated subtraction
(c) Repeated addition (d) None of these

Answer: (b)


69.____ is the part of the computer that does the arithmetical calculations.

(a) OS (b) ALU
(c) CPU (d) Memory

Answer: (b)


70. Which of the following is not an example of hardware?

(a) WORD (b) Printer
(c) Monitor (d) Mouse

Answer: (a)


71. Graphics are inserted in:

(a) Frame (b) Box
(c) Page (d) None of these

Answer: (a)


72. RTF stands for:

(a) Real-Time Fonts (b) Real Time Files
(c) Rich Text Format (d) Rich Text Fonts

Answer: (c)


73. To save a document for the first time, ____ option is used.

(a) Save first (b) Save as
(c) Save on (d) Copy
Answer: (b)


74. What does an electronic spreadsheet consist of (Choose the best answer):

(a) Rows (b) Columns
(c) Cells (d) All of these

Answer: (d)


75.Screen savers program prevent:

(a) Brownouts (b) Burn-in
(c) Screen flickering (d) Bad sectors

Answer: (b)