Categories
Assistant IT & Cyber Laws

Information Technology – 03

31. The computer is a/an:

(a) Mechanical device (b) Electrical device

(c) Electronic device (d) None of these

Answer: (c)


32. Back up of a data file will help to prevent:

(a) Loss of confidentiality      (b) Duplication of data

(c) Virus attack                       (d) Loss of data

Answer: (d)


33. A program for viewing a web page is called:

(a) Word processor (b) Spreadsheet

(c) Protocol (d) a browser

Answer: (d)


34. A repair for a known software bug, usually available at no charge on the internet, is called:

(a) Version (b) Add-on

(c) Tutorial (d) Patch

Answer: (d)


35. Alta Vista is a:

(a) Programme (b) Software

(c) Browser (d) Search engine

Answer: (d)


36. Text in a column generally aligned:

(a) Right (b) Left

(c) Centre (d) Justified

Answer: (d)


37. Which of the following is the only language that a computer can understand?

(a) High-level language (b) Pseudo code

(c) Machine language (d) Assembly language

Answer: (c)


38. Which one of the following has the smallest storage capacity?

(a) Zip disk (b) Hard disk

(c) Floppy Disk (d) Data cartridge

Answer: (c)


39. Which one of the following is not a computer programming language?

(a) C (b) C++

(c) Java (d) Microsoft

Answer: (d)


40. The term used to describe the intangible instructions that will tell the computer what to do is:

(a) Hardware (b) Software

(c) Storage (d) Input/output

Answer: (b)


41. Which of the following is an important open source Operating system?

(a) DOS (b) Windows

(c) LINUX (d) SPSS

Answer: (c)


42. The process of adapting software for a particular country or region is called ———.

(a) Localization (b) Networking

 (c) Blog          (d) None of the above

Answer: (a)


43. The application software  used to make calculations:

(a) MS Word (b) MS PowerPoint

(c) MS Excel (d) CorelDraw

 Answer: (c)


44._____ is the set of programs necessary to carry out operations for a specified application:

(a) Application software (b) Operating System

(c) Hardware (d) Utility

Answer: (a)


45. The folder to which an office application save a file by default is:

(a) Desktop (b) My documents

(c) My computer (d) None of these

Answer: (b)