Categories
Assistant IT & Cyber Laws Topics

Information Technology – 01

1. The number of functional keys on a keyboard:

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

Answer: (d)


2. The topmost bar in any application window is the ____ which displays the name of the document or application:

(a) Status bar

(b) Toolbar

(c) Menu bar

(d) Title bar

Answer: (d)


3. ____ is not a pointing device.

(a) Joystick

(b) Light pen

(c) Keyboard

(d) Mouse

Answer: (c)


4. When the pointer is positioned on a ____, it is shaped like a hand.

(a) Screentip

(b) Hyperlink

(c) Formatting error

(d) None of these

Answer: (b)


5. The copy, cut and paste features use keyboard shortcuts with the ____ key and a keyboard letter.

(a) Shift

(b) Windows

(c) Alt

(d) Ctrl

Answer: (d)


6.. A graphical bar displayed across the top of the document window:

(a) Scale

(b) Bar

(c) Slide

(d) Ruler

Answer: (d)


7. Computer and internet usage in the area of the market known as:

(a) E-Commerce

(b) E- Literacy

(c) E-groups

(d)None of these

Answer: (a)


8. Pick the odd one out:

(a) Mouse

(b) Printer

(c) Image scanner

(d) Keyboard

Answer: (b)


9. Identify the one which is not a mouse operation:

(a) Clicking

(b) Dragging

(c) Drawing

(d) None of these

Answer: (c)


10. _____ are capable of capturing live video and transfer it directly to the computer.

(a) Monitors

(b) Webcams

(c) Scanners

(d) Printers

Answer: (b)


11. Most websites have a main page, the _____, which acts as a doorway to the rest of the website pages:

(a) Search engine

(b) Homepage

(c) Browser

(d) URL

Answer: (b)


12. The diagram which represents the order of functions in a program is called a:

(a) Sequence of steps

(b) Software design

(c) Algorithm

(d) Flowchart

Answer: (d)


13. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a:

(a) Tab

(b) Cell

(c) Box

(d) Range

Answer: (b)


14.Address of the first cell in the worksheet is:

(a) 1

(b) A

(c) A1

(d) 1A

Answer: (c)


15. When a computer suddenly stops working, it is said to be:

(a) Crashed

(b) Bugged

(c) Hanged

(d) Held up

Answer: (c)


to be continued…