Categories
civil

Facts about India & Kerala – 03

41. ‘മിറാതുൽ അക്ബർ’ എന്ന പേർഷ്യൻ മാസിക പ്രസിദ്ധീകരിച്ചതാര്?

Answer: Raja Ram Mohan Roy

 

42. ഡൽഹി – ആഗ്ര പാതയിൽ ആരംഭിച്ച മധ്യവേഗ ട്രെയിൻ സർവ്വീസ്

Answer: ഗതിമാൻ എക്സ്പ്രസ്

 

43. Who founded ‘Harijan Sevak Sangh’ for providing educational, medical and technical facilities to depressed classes

Answer: Mahatma Gandhi

 

44. Who was the founder of ‘Servants of the People Society’

Answer: Lala Lajpat Rai

 

45. ഗാന്ധി സിനിമയുടെ സംഗീത സംവിധായകൻ

Answer: പണ്ഡിറ്റ് രവിശങ്കർ

 

46. കേന്ദ്ര ധനകാര്യ മന്ത്രിയായിരുന്ന ശേഷം ഇന്ത്യന്‍ പ്രസിഡന്റ് പദവിയിലെത്തിയ വ്യക്തി

Answer: ആര്‍ വെങ്കിട്ടരാമന്‍

 

47. ഇംഗ്ലീഷ് ഈസ്റ്റ് ഇന്ത്യാ കമ്പനി സ്ഥാപിതമായ വർഷം

Answer: 1600

 

48. In which year Deena Bandhu was started?

Answer: 1914

 

49. The speaker ———— talking for an hour, in spite of the audience being impatient.

Answer: go on

 

50. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ വനിതാ രാഷ്ട്രപതി ?

Answer: പ്രതിഭാ പാട്ടീല്‍

 

51. Which of the following has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India?

Answer: Tata Power

 

52. പടിഞ്ഞാറോട്ട് ഒഴുകുന്ന ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും വലിയ നദി?

Answer: നർമദ

 

53. ഇന്ത്യയിലെ സാക്ഷരത കൂടിയ ജില്ല?

Answer: സെർച്ചിപ് – മിസോറാം

 

54. മാതാപിതാക്കൾക്ക് സംരക്ഷണം നൽകാത്ത സർക്കാർ ജീവനക്കാരായ മക്കളുടെ ശമ്പളത്തിൽ നിന്നും പിഴ ഈടാക്കുന്നതിന് നിയമനിർമ്മാണം നടത്തിയ ആദ്യ ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനം?

Answer: ആസ്സാം

 

55. ഏറ്റവും കുറവ് സമുദ്രതീരമുള്ള ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനം.

Answer: ഗോവ

 

56. Chief Election Commissioner of India is

Answer: Om Prakash Rawat

 

57. .Who is the first woman IPS officer in India?

Answer: Kiran Bedi

 

58. By how many hours is the IST(Indian Standard Time)ahead of the GMT?

Answer: 5 ½ hours

 

59. Which one of the following is presently the largest oil refinery in India?

Answer: Vadodara(IOC)

 

60. The nature of India as a secular state:

Answer: Equal respect to all religious