Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 26

1001. The national calendar of India is based on …..Era:

(a) Kollam Era (b) Gregorian
(c) Saka (d) Hijra

Answer: (c)


1002. National Calendar was adopted on:

(a) 26th November 1949 (b) 26th January 1950
(c) 22nd July 1947 (d) 22nd March 1957

Answer: (d)


1003. The first month of Saka Era:

(a) Phalguna (b) Ashada
(c) Sravan (d) Chaitra

Answer: (d)


1004. The last month of Saka Era:

(a) Bhadrapada (b) Pausha
(c) Chaitra (d) Phalguna

Answer: (d)


1005. In normal year of Gregorian Calendar Chaitra 1 falls on:

(a) March 21 (b) March 22
(c) March 23 (d) March 20

Answer: (b)


1006. In leap year of Gregorian Calendar Chaitra 1 falls on:

(a) March 20 (b) March 21
(c) March 22 (d) March 23

Answer: (b)


1007. Saka Era was started by:

(a) Asoka (b) Harsha
(c) Rudradama (d) Kanishka

Answer: (d)


1008. Saka Era was started in:

(a) AD 58 (b) AD 72
(c) AD 78 (d) BC 58

Answer: (c)


1009. In leap years, the additional one day is added to the month of…….of Saka Era:

(a) Phalguna (b) Pousha
(c) Magha (d) Chaitra

Answer: (d)


1010. The national emblem of India is an adaptation from:

(a) Sanchi stupa (b) Saranath Lion Capital
(c) Mahabodhi Temple (d) Konark Sun temple

Answer: (b)


1011. The number of lions can be seen in the national emblem as seen from the front?

(a) 3 (b) 1
(c) 2 (d) 5

Answer: (a)


1012. The total number of species of animals can be seen in the national emblem as seen from the front:

(a) 4 (b) 5
(c) 3 (d) 2

Answer: (c)


1013. Which animal can be seen on the right side of the wheel in the bottom of the national emblem?

(a) Bull (b) Horse
(c) Elephant (d) Cow

Answer: (a)


1014. Which animal can be seen on the left side of the wheel in the bottom of the national emblem?

(a) Tiger (b) Elephant
(c) Horse (d) Cow

Answer: (c)


1015. The national emblem was adopted by the Govt. Of India on:

(a) 26th November 1949(b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950 (d) 22nd July 1947

Answer: (c)


1016. Words in the national emblem- Sathyameva Jayate is taken from:

(a) Katopanishad (b) Mundakopanishad
(c) Kenopanishad (d) Brihadaranyopanishad

Answer: (b)


1017. Sathyameva Jayate means:

(a) Truth can triumph (b) Truth alone triumphs
(c) Truth triumphs always (d) Truth means triumph

Answer: (b)


1018. In which script Sathyameva Jayate is written?

(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Devanagari (d) Dravidian

Answer: (c)


1019. Which is regarded as the national fruit of India?

(a) Jackfruit (b) Coconut
(c) Mango (d) Apple

Answer: (c)


1020. The botanical name of Mango tree:

(a) Nelumbo nucifera (b) Tectona grandis
(c) Mangifera indica (d) Cocos nucifera

Answer: (c)


1021. The national river of India:

(a) Indus (b) Ganga
(c) Brahmaputra (d) Godavari

Answer: (b)


1022. Ganga was declared as the national river of India in:

(a) 2006 (b) 2007
(c) 2008 (d) 2009

Answer: (c)


1023. National aquatic animal of India:

(a) River Dolphin (b) Turtle
(c) Tortoise (d) Shark

Answer: (a)


1024. River Dolphin was declared as the national aquatic animal in:

(a) 2008 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2009

Answer: (d)


1025.The national language of India is Hindi in ……script.

(a) Dravidian (b) Brahmi
(c) Kharoshti (d) Devanagari

Answer: (d)


1026. What is the rank of India in terms of population in the world?

(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth

Answer: (b)


1027. The Indian state with the largest population as per 2011 Census:

(a) Uttar Pradesh (b) Rajasthan
(c) Maharashtra (d) Bihar

Answer: (a)


1028. The Indian state with the lowest population as per 2011 Census:

(a) Goa (b) Mizoram
(c) Sikkim (d) Manipur

Answer: (c)


1029. Which state has the highest population growth rate (2001-2011):

(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh (d) Meghalaya

Answer: (d)


1030. Which state has the lowest population growth rate (2001-2011):

(a) West Bengal (b) Karnataka
(c) Nagaland (d) Goa

Answer: (c)


1031. What percent of the world population is represented by India as per the 2011 census?

(a) 17.5 (b) 21.05
(c) 25.6 (d) 30.2

Answer: (a)


1032. Which state has the highest population density as per 2011 Census?

(a) Kerala (b) Bihar
(c) West Bengal (d) Tamil Nadu

Answer: (b)


1033. Which state has the lowest population density as per 2011 Census?

(a) Rajasthan (b) Jammu Kashmir
(c) Mizoram (d) Arunachal Pradesh

Answer: (d)


1034. Which state has the highest sex ratio as per 2011 Census?

(a) Bihar (b) Kerala
(c) Goa (d) Mizoram

Answer: (b)


1035. Which state has the lowest sex ratio as per 2011 Census?

(a) Haryana (b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh (d) Kerala

Answer: (a)


1036. The district in India with the largest population as per 2011 Census:

(a) Thane (b) Mumbai
(c) Thane (d) Pune

Answer: (a)


1037. The district in India with the lowest population as per 2011 Census:

(a) Mahe (b) Dihang Valley
(c) Yanam (d) Leh

Answer: (b)


1038. The sex ratio in India is ….. females per 1000 males as per 2011 Census:

(a) 903 (b) 847
(c) 940 (d) 1058

Answer: (c)


1039. The density of population as per 2011 Census:

(a) 324 (b) 747
(c) 903 (d) 382

Answer: (d)


1040. The decadal growth rate of India during 2001-2011 is ……percent

(a) 21.34 (b) 31.34
(c) 23.41 (d) 17.64

Answer: (d)


1041. Which Union Territory has the highest density of population as per 2011 census?

(a) Puthuchery (b) Delhi
(c) Chandigarh (d) Lakshadweep

Answer: (b)


1042. Which Union Territory has the lowest density of population as per 2011 census?

(a) Dadra and Nagar Haveli (b) Puthucherry
(c) Chandigarh (d) Andaman and Nicobar Islands

Answer: (d)


1043. The second largest religion in India:

(a) Christianity (b) Islam
(c) Jainism (d) Parsi religion

Answer: (b)


1044. Which religion has the highest literacy rate as per 2011 census?

(a) Hindu (b) Christianity
(c) Parsi (d) Jain

Answer: (d)


1045. The literacy rate in India as per 2011 census is ….. percent:

(a) 74.04 (b) 90.52
(c) 65.38 (d) 52.11

Answer: (a)


1046. The Union Territory in India with the highest literacy as per 2011 census:

(a) Chandigarh (b) Lakshadweep
(c) Delhi (d) Puthuchery

Answer: (b)


1047. The largest district in India:

(a) Leh (Ladakh) (b) Jaisalmer
(c) Kachch (d) Medinipur

Answer: (a)


1048. The smallest district in India:

(a) Yanam (b) Alappuzha
(c) Chennai (d) Mahe

Answer: (d)


1049. Which state has the highest literacy rate among males and females as per 2011 census?

(a) Mizoram (b) Kerala
(c) Goa (d) Karnataka

Answer: (b)


1050. Which state has the lowest literacy rate as per 2011 census?

(a) Rajasthan (b) Jharkhand
(c) Bihar (d) Chhatisgarh

Answer: (c)


1051. Which schedule of the Indian Constitution is related to languages?

(a) 7th (b) 8th
(c) 9th (d) 10th

Answer: (b)


1052. The number of languages in the 8th Schedule of the Constitution:

(a)22 (b) 18
(c) 21 (d) 24

Answer: (a)


1053. The language group in India that has the largest number of speakers:

(a)Dravidian (b) Sino Tibetan
(c) Indo Aryan (d) None of these

Answer: (c)


1054. The largest language in Dravidian group:

(a)Tamil (b) Malayalam
(c) Kannada (d) Telugu

Answer: (d)


1055. Oldest Dravidian language:

(a)Telugu (b) Kannada
(c) Malayalam (d) Tamil

Answer: (d)


1056. The largest language in Indo-Aryan group:

(a) Hindi (b) Bengali
(c) Oriya (d) Rajasthani

Answer: (a)


1057. The youngest Dravidian language:

(a)Telugu (b) Malayalam
(c) Tamil (d) Kannada

Answer: (b)


1058. Hindi is the official language of Indian Union as per Article …… of the Constitution,

(a)343 (b) 323
(c) 333 (d) 356

Answer: (a)


1059. Which of the following language has the second largest number of speakers?

(a)Bengali (b) Telugu
(c) Marathi (d) Oriya

Answer: (a)


1060. Dogri language is spoken in the state of:

(a)Assam (b) Madhya Pradesh
(c) Jammu Kashmir (d) Sikkim

Answer: (c)


1061. Which language in the 8th Schedule has the least number of speakers?

(a)Bodo (b) Santhali
(c) Dogri (d) Sanskrit

Answer: (d)


1062. The only Sanskrit village in India:

(a) Mattur (b) Dharmastala
(c) Dharamsala (d) Guntur

Answer: (a)


1063. Which of the following is a foreign language in the 8th Schedule of the Constitution?

(a)English (b) Bengali
(c) Nepali (d) Chinese

Answer: (c)


1064. Konkani, Manipuri and Nepali were added to the Eighth Schedule of the Constitution by the ….. amendment of the Constiution in 1992.

(a)71 (b) 72
(c) 73 (d) 74

Answer: (a)


1065. Bodo, Santhali, Maithili and Dogri are the languages added to the 8th Schedule through the ….. Amendment of the Constitution in 2003:

(a) 91 (b) 92
(c) 93 (d) 94

Answer: (b)


1066. The first language in India to get the status of classical language:

(a)Tamil (b) Sanskrit
(c) Kannada (d) Telugu

Answer: (a)


1067. The second language in India to get the status of classical language:

(a)Telugu (b) Kannada
(c) Sanskrit (d) Tamil

Answer: (c)


1068. Kannada and Telugu got the status of classical language in:

(a)2005 (b) 2007
(c) 2009 (d) 2008

Answer: (d)


1069. Konkani language is spoken in the state of:

(a)Goa (b) Assam
(c) Sikkim (d) Jammu Kashmir

Answer: (a)


1070. Bodo language is spoken in:

(a)Sikkim (b) Meghalaya
(c) Jammu Kashmir (d) Assam

Answer: (d)


1071. Tulu is a ….. language.

(a)Indo Aryan (b) Dravidian
(c) Sino -Tibetan (d) None of these

Answer: (b)


1072. Which is known as Camp language?

(a)Hindi (b) Telugu
(c) Bengali (d) Urdu

Answer: (d)


1073. In which state is English is the official language?

(a)Himachal Pradesh (b) Assam
(c) Nagaland (d) Goa

Answer: (c)


1074. In which state is Pahari language is spoken?

(a)Assam (b) Himachal Pradesh
(c) Bihar (d) Madhya Pradesh

Answer: (b)


1075. Which is not a language in the 8th Schedule?

(a) Rajasthani (b) Konkani
(c) Maithili (d) Bodo

Answer: (a)