Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 25

National Insignia


951. Which colour is in the bottom of national flag?

(a) Green (b) Saffron
(c) White (d) Navy blue

Answer: (a)


952. The ratio of the width and length of national flag?

(a) 3:2 (b) 2:3
(c) 4:3 (d) 3:4

Answer: (b)


953. The wheel in the centre of national flag has …… spokes:

(a) 16 (b) 32
(c) 24 (d) 48

Answer: (c)


954. Who designed the national flag of India?

(a) Sarojini Naidu (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru (d) Pingali Venkiah

Answer: (d)


955. The Constituent Assembly adopted national flag on:

(a) 26th November 1949(b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950 (d) 22nd July 1947

Answer: (d)


956. Saffron colour in the national flag depicts:

(a) Truth (b) Progress
(c) Faith (d) Courage and sacrifice

Answer: (d)


957. White colour in the national flag signifies:

(a) Dynamism (b) Ancient culture
(c) Change (d) Truth and Peace

Answer: (d)


958. Which colour of the national flag signifies faith and chivalry?

(a) Green (b) White
(c) Saffron (d) Navy blue

Answer: (a)


959. New Flag Code of India was brought into effect in:

(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004

Answer: (b)


960. Number of standard sizes national flag:

(a) 9 (b) 8
(c) 7 (d) 6

Answer: (a)


961. The largest size of the national flag of India (in millimeters):

(a) 6300 ◊ 4200 (b) 3600 ◊ 2400
(c) 2700 ◊ 1800 (d) 1800 ◊ 1200

Answer: (a)


962. The smallest size of the national flag of India (in millimeters):

(a) 900 ◊ 600 (b) 450 ◊ 300
(c) 225 ◊ 150 (d) 150 ◊ 100

Answer: (d)


963. The sole manufacturer of the flag is Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha of:

(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Uttar Pradesh (d) Bihar

Answer: (b)


964. Usage of the flag is governed by the

(a) Flag Code of India (b) Indian Penal Code
(c) Criminal Procedure Code (d) Indian Citizenship Act

Answer: (a)


965. What is the colour of the wheel in the centre of the national flag?

(a) Black (b) Sky Blue
(c) Green (d) Navy Blue

Answer: (d)


966. Who urfurled a flag on behalf of India for the first time in a foreign country at the Second Socialist International Meeting in Stuttgart, Germany (1907)?

(a) Madam Bhikaji Cama (b) Pingali Venkiah
(c) Sister Nivedita (d) Annie Besant

Answer: (a)


967. Who headed the adhoc committee appointed by the Constituent Assembly on on 23 June 1947 to select a flag for independent India?

(a) Rajendraprasad (b) Maulana Azad
(c) Rajagopalachari (d) KM Munshi

Answer: (a)


968. National Flag of India is to be made of:

(a) Hand-spun cloth of cotton or silk (b) Polyester
(c) Rayon (d) Nylon

Answer: (a)


969. National tree of India:

(a) Lotus (b) Banyan Tree
(c) Deodar (d) Teak

Answer: (b)


970. The botanical name of Banyan tree :

(a) Ficus bengalensis (b) Tectona grandis
(c) Cocos nucifera (d) Nelumbo nucifera

Answer: (a)


971. Which is also known as Fig Tree?

(a) Coconut Tree (b) Teak
(c) Banyan tree (d) Bamboo

Answer: (c)


972.The national flower of India is Lotus. Who first suggested ‘Lotus’ to be our National symbol in his book “Bridhya Hindoo-r Asha” (An old Hindoo’s Hope) written in 1888?

(a) Bipin Chandra Pal (b) Rabindranath Tagore
(c) Raj Narayan Bose (d) Mahatma Gandhi

Answer: (c)


973. The botanical name of Lotus:

(a) Nelumbo nucifera (b) Pavo cristatus
(c) Hibiscus rosasinenis (d) Vinca rosea

Answer: (a)


974. The national bird of India:

(a) Crow (b) Eagle
(c) Hawk (d) Peacock

Answer: (d)


975. The scientific name Peacock:

(a) Panthera leo (b) Pavo cristatus
(c) Srutio camelius (d) Cocos nucifera

Answer: (b)


976. In which language Janaganamana was originally composed by Rabindranath Tagore?

(a) Bengali (b) Hindi
(c) Urdu (d) English

Answer: (a)


977. Constituent Assembly adopted Janaganamana as the national anthem of India on:

(a) 26th November 1949 (b) 26th January 1950
(c) 22nd July 1947 (d) 24th January 1950

Answer: (d)


978. The first political occasion in which Janaganamana sung was the session of the Indian National Congress held on 27th December, ……

(a) 1896 (b) 1911
(c) 1921 (d) 1906

Answer: (b)


979. The complete song of Janaganamana consists of ……. stanzas:

(a) 6 (b) 7
(c) 5 (d) 4

Answer: (c)


980. Which stanza of Janaganamana is adopted as the national Anthem of India?

(a) First (b) Second
(c) Third (d) Last

Answer: (a)


981. A formal rendition of the national anthem is completed in….. seconds.

(a) 20 (b) 52
(c) 42 (d) 55

Answer: (b)


982. A shortened version consisting of the first and last lines of the national anthem is sung in ….. seconds:

(a) 25 (b) 20
(c) 16 (d) 22

Answer: (b)


983. In which journal Janaganamana was first published in 1912 ?

(a) Tatvabodhini Patrika (b) Bengal Gazette
(c) Dig Darshan (d) Samachar Darpan

Answer: (a)


984. Janaganamana was first published under the title:

(a) Vande Mataram (b) Morning Song
(c) Bharat Vidatha (d) National Hymn

Answer: (c)


985. Who rendered the English translation of Janaganamana?

(a) Aurobindo Ghosh (b) YB Yeats
(c) Rabindranath Tagore (d) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: (c)


986. Rabindranath Tagore wrote Janaganamana at the request of his intimate friend ……….who was a judge of Kolkata High Court:

(a) Ashutosh Chaudhary (b) Ashutosh Mukherjee
(c) YB Yeats (d) None of these

Answer: (a)


987. The English version of national anthem begins with the words:

(a) I bow thee mother (b) Thou art the ruler
(c) God saves the kingdom (d) In god we trust

Answer: (b)


988. The Morning Song of India is the English translation of:

(a) Janaganamana (b) Vandemataram
(c) Sare Jahan se Achcha (d) Amar Sonar Bangla

Answer: (a)


989. The region mentioned in the national anthem which at present not a part of India:

(a) Baluchistan (b) Punjab
(c) Orissa (d) Sind

Answer: (d)


990. Who wrote Vande Mataram the national song of India?

(a) Rabindranath Tagore (b) Muhammad Iqbal
(c) Iswar Chandra Vidhyasagar (d) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: (d)


991. In which language Vande Mataram was originally written?

(a) Bengali (b) Hindi
(c) Sanskrit (d) Urdu

Answer: (c)


992. Vandemataram is a part of the novel:

(a) Durgesanandini (b) Anandmath
(c) Ganadevata (d) Arogyaniketan

Answer: (b)


993. The first political occassion in which Vande Mataram sung was the 12th session of the Indian National Congress held in …… at Kolkata:

(a) 1911 (b) 1912
(c) 1897 (d) 1896

Answer: (d)


994. Who rendered the English translation of Vande Mataram?

(a) Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Muhammad Iqbal

Answer: (c)


995. The scientific name of Tiger, the national animal of India:

(a) Panthera leo (b) Panthera tigris
(c) Felis domesticus (d) None of these

Answer: (b)


996. In which year Tiger became the national animal of India?

(a) 1970 (b) 1971
(c) 1974 (d) 1972

Answer: (d)


997. Project Tiger was started in:

(a) 1973 (b) 1974
(c) 1975 (d) 1976

Answer: (a)


998. Which was the national animal of India before Tiger?

(a) Elephant (b) Bull
(c) Lion (d) Cow

Answer: (c)


999. National game of India:

(a) Chess (b) Football
(c) Hockey (d) Cricket

Answer: (c)


1000. The number of players in a Hockey team:

(a) 9 (b) 11
(c) 10 (d) 8

Answer: (b)