Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 24

901. India is …..th largest country in the world in terms of area:

(a) 6 (b) 8
(c) 7 (d) 9

Answer: (c)


902. What percent of the world area is occupied by India:

(a) 2.4 (b) 4.2
(c) 3.4 (d) 7.1

Answer: (a)


903. The north-south stretch of India is:

(a) 2933 km (b) 3287 km
(c) 3214 km (d) 3933 km

Answer: (c)


904. The total coastline of India:

(a) 6100km (b) 7516.6 km
(c) 7100 km (d) 3214 km

Answer: (b)


905. The land frontier of India:

(a) 7516.6 (b) 6100
(c) 15200 (d) 15700

Answer: (c)


906. The total number of members in the Indian Parliament:

(a) 545 (b) 550
(c) 233 (d) 790

Answer: (d)


907. The total number of members in Rajya Sabha:

(a) 233 (b) 245
(c) 235 (d) 240

Answer: (b)


908. The south Indian State with the largest number of members in the Legislative Assembly:

(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu (d) Kerala

Answer: (c)


909. The state with the longest coastline in South India:

(a) Gujarat (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Goa

Answer: (b)


910. The southernmost point of India is Indira Point. It is in:

(a) Tamil Nadu (b) Laksha Dweep
(c) Andaman (d) Nicobar

Answer: (d)


911. Which state has the largest number of Loksabha seats:

(a) U.P. (b) M.P.
(c) Rajasthan (d) Bihar

Answer: (a)


912. The total number of members in the Legislative Assemblies of Indian States and Union Territories:

(a) 4120 (b) 4020
(c) 4190 (d) 790

Answer: (a)


913. Which country shares the longest border with India:

(a) China (b) Pakistan
(c) Bangladesh (d) Nepal

Answer: (c)


914. Which of the following countries not sharing the land frontier with India:

(a) Myanmar (b) Nepal
(c) Sri Lanka (d) Bhutan

Answer: (c)


915. The most densely populated state in India as per the 2011 Census:

(a) U.P. (b) Bihar
(c) West Bengal (d) Kerala

Answer: (b)


916. Among the Commonwealth countries the rank of India in terms of area:

(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth

Answer: (c)


917. Among the Commonwealth countries the rank of India in terms of population:

(a) Fourth (b) First
(c) Second (d) Third

Answer: (b)


918. The least densely populated state in India as per the 2011 Census::

(a) Goa (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh (d) H.P.

Answer: (c)


919. The largest lake in India:

(a) Dal (b) Sambar
(c) Kolleru (d) Chilka

Answer: (d)


920. The westernmost State in India:

(a) Rajasthan (b) Jammu Kashmir
(c) Tamil Nadu (d) Gujarat

Answer: (d)


921. The maximum number of nominated members in the Lower House of Indian Parliament:

(a) 14 (b) 2 (c) 12 (d) 9

Answer: (b)


922. How many members represent the Union Territories in Loksabha:

(a) 15 (b) 13
(c) 7 (d) 30

Answer: (b)


923. The total frontier of India is ………kms:

(a) 6100 (b) 7516
(c) 15200 (d) 22716

Answer: (d)


924. Which state has the least number of members in the Legislative Council:

(a) Goa (b) Karnataka
(c) Sikkim (d) Jammu Kashmir

Answer: (d)


925. Which state has the lowest number of districts:

(a) Sikkim (b) Goa
(c) Mizoram (d) Manipur

Answer: (b)


926. The area of India is …… sq.km.

(a) 388630 (b) 3287263
(c) 2487263 (d) 4288630

Answer: (b)


927. What fraction of the total area of the land area of the world is occupied by India?

(a) 1/32 (b) 1/52
(c) 1/42 (d) 1/24

Answer: (c)


928. What percent of the global area is occupied by India?

(a)0.57 (b) 2.42
(c) 3.1 (d) 1.42

Answer: (a)


929. The rank of India in Indian subcontinent in terms of area:

(a) 1 (b) 2
(c) 3 (d) 4

Answer: (a)


930. The rank of India in South Asia in terms of area:

(a) 4 (b) 3
(c) 2 (d) 1

Answer: (d)


931. The southernmost state in India:

(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Goa

Answer: (b)


932. The southernmost capital city in India:

(a) Chennai (b) Bangalore
(c) Thiruvananthapuram(d) Panaji

Answer: (c)


933. The northernmost state in India:

(a) Himachal Pradesh (b) Punjab
(c) Haryana (d) Jammu Kashmir

Answer: (d)


934. The northern most capital city in India:

(a) Jammu (b) Srinagar
(c) Shimla (d) Chandigarh

Answer: (b)


935. The eastern most state in India:

(a) Assam (b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram (d) Tripura

Answer: (b)


936. The western most Union Territory in India:

(a)Daman, Diu (b) Dadra Nagar Haveli
(c) Lakshadweep (d) Puducherry

Answer: (a)


937. The latitude of the southern most point of the mainland of India:

(a) 8 degree 4minits (b) 6 degree 4minits
(c) 7 degree 4minits (d) 9 degree 4minits

Answer: (a)


938. The latitude of the southern most point of the Indian Union:

(a) 9 degree 4minits (b) 7 degree 4minits
(c) 6 degree 4minits (d) 8 degree 4minits

Answer: (c)


939. Indian Standard Time is based on…… and half degree East longitude.

(a) 68 (b) 97
(c) 37 (d) 82

Answer: (d)


940. 82 and half degree east longitude passes through:

(a) New Delhi (b) Dispur
(c) Kakinada (d) Chennai

Answer: (c)


941. The place where Indian Standard Time and local time are same?

(a) Allahabad (b) Kolkata
(c) Mumbai (d) New Delhi

Answer: (a)


942. Indian Standard Time is …… hours ahead of Greenwich Mean Time:

(a) 5 and half (b) 4 and half
(c) 6 and half (d) 3 and half

Answer: (a)


943. The lowest area in India:

(a) Rann of Kutch (b) Kuttanad
(c) Kochi (d) Kanyakumari

Answer: (b)


944. The southernmost point of the mainland of India:

(a) Rameswaram (b) Thalaimannar
(c) Dhanushkodi (d) Kanyakumari

Answer: (d)


945. The largest neighbouring country of India:

(a) Pakistan (b) China
(c) Bangladesh (d) Myanmar

Answer: (b)


946. The smallest neighbouring country of India:

(a) Bhutan (b) Maldives
(c) Nepal (d) Bangladesh

Answer: (b)


947. The smallest neighboring country that shares the border with India:

(a) Nepal (b) Bangladesh
(c) Bhutan (d) Maldives

Answer: (c)


948. The only south east Asian country that shares border with India:

(a) Bangladesh (b) Nepal
(c) Myanmar (d) Srilanka

Answer: (c)


949. The nearest country to Nicobar islands:

(a) Srilanka (b) Myanmar
(c) Maldives (d) Indonesia

Answer: (d)


950. The nearest country to Andaman islands:

(a) Myanmar (b) Maldives
(c) Indonesia (d) Bangladesh

Answer: (a)