Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 23

High Courts in India


876. Which High Court has jurisdiction over the largest number of states?

(a) Allahabad (b) Guwahati
(c) Madras (d) Delhi

Answer: (b)


877. Which High Court has the largest number of judges?

(a) Guwahati (b)Delhi
(c) Allahabad (d) Kolkata

Answer: (c)


878. Which High Court has jurisdiction over the largest number of Union Territories?

(a) Delhi (b) Kerala
(c) Madras (d) Bombay

Answer: (d)


879. Andaman Nicobar comes under the jurisdiction of …… High Court:

(a) Calcutta (b) Madras
(c) Delhi (d) Kerala

Answer: (a)


880. Lakshadweep comes under the jurisdiction of …… High Court:

(a) Madras (b) Calcutta
(c) Kerala (d) Hyderabad

Answer: (c)


881. Which High Court has the largest number of benches?

(a) Madras (b) Calcutta
(c) Guwahati (d) Delhi

Answer: (c)


882. The seat of High Court in Andhra Pradesh:

(a) Rajahmundry (b) Kurnul
(c) Hyderabad (d) Visakhapatnam

Answer: (c)


883. The seat of High Court in Odisha:

(a) Puri (b) Bhuvaneswar
(c) Konark (d) Cuttack

Answer: (d)


884. The seat of High Court in Bihar:

(a) Patna (b) Ranchi
(c) Raipur (d) Samasthipur

Answer: (a)


885. Where is the seat of Madhya Pradesh High Court?

(a) Bhopal (b) Indore
(c) Jabalpur (d) Ujjain

Answer: (c)


886. The seat of Gujarat High Court:

(a) Surat (b) Itanagar
(c) Ahmedabad (d) Gandhinagar

Answer: (c)


887. Goa comes under the jurisdiction of ……. High Court:

(a) Gujarat (b) Bombay
(c) Andhra Pradesh (d) Karnataka

Answer: (b)


888. The total number of High Courts in India:

(a) 28 (b) 29
(c) 22 (d) 21

Answer: (d)


889. The seat of Chhatisgarh High Court:

(a) Raipur (b) Ranchi
(c) Bilaspur (d) Jamshedpur

Answer: (c)


890. The seat of Himachal Pradesh High Court:

(a) Dharmasala (b) Shimla
(c) Kulu (d) Manali

Answer: (b)


891. The seat of Jammu Kashmir High Court:

(a) Srinagar & Jammu (b) Anantnag
(c) Ladakh (d) Amarnath

Answer: (a)


892. The seat of Jharkhand High Court:

(a) Raipur (b) Bilaspur
(c) Jamshedpur (d) Ranchi

Answer: (d)


893. The Madras High Court has jurisdiction over Tamil Nadu and ………

(a) Andaman Nicobar (b) Lakshadweep
(c) Goa (d) Puducherry

Answer: (d)


894. Where is the seat of Punjab and Haryana High Court?

(a) Ambala (b) Amritsar
(c) Chandigarh (d) Ludhiana

Answer: (c)


895. The seat of High Court in Rajastan:

(a) Jaipur (b) Alwar
(c) Jodhpur (d) Ajmer

Answer: (c)


896. The seat of which High Court is in Gangtok ?

(a) Sikkim (b) West Bengal
(c) Orissa (d) Uttarakhand

Answer: (a)


897. The seat of Uttarakhand High Court:

(a) Lucknow (b) Allahabad
(c) Dehradun (d) Nainital

Answer: (d)


898. Which Union Territory has its own High Court?

(a) Andaman Nicobar (b) Lakshadweep
(c) Pondicherry (d) Delhi

Answer: (d)


899. The seat of High Court in Uttar Pradesh:

(a) Lucknow (b) Delhi
(c) Allahabad (d) Kanpur

Answer: (c)


900. Dadra Nagar Haveli and Daman Diu come under the jurisdiction of …… High Court:

(a) Delhi (b) Bombay
(c) Madras (d) Gujarat

Answer: (b)