Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 22

826. In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?

– 1931

 

827. Who founded the Poona Sarvajanik Sabha in 1870?

– MG Ranade

 

828. Who said ” Satyagraha is the tool of strong people”?

– Mahatma Gandhi

 

829. Who was called ‘Lok Manya’?

– Bal Gangadhar Tilak

 

830. Who headed the boundary commission appointed to demarcate the boundary between India and Pakistan?

– Cyril Radcliff

 

831. Who was elected as the president in the All India Kisan Sabha held in Lucknow in 1936?

– Swami Sahajanand Saraswati

 

832. The only Keralite to become the president of INC:

– C Sankaran Nair

 

833. Who authored ‘Arctic Horne in the Vedas’?

– Bal Gangadhar Tilak

 

834. Who started the Self Respect Movement in Tamil Nadu?

– E.V. Ramaswami Naicker

 

835. Who founded the Hindu Maha Sabha?

– MM Malavya

 

836. Who is regarded as the father of ‘The Two Nation Theory’?

– M.A. Jinnah

 

837. Who wrote the book ”What Congress and Gandhi have done to untouchables’?

– B.R. Ambedkar

 

838. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?

– M.G. Ranade

 

839. Who coined the term ‘Satyagraha’?

– Gandhiji

 

840. The president of India, who was formerly the chairman of Constituent Assembly:

– Dr Rajendraprasad

 

841. Who was known as ‘Desh bandu’?

– Chittaranjan Das

 

842. Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?

– C.Sankaran Nair

 

843. In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?

– 1920

 

844. The battle of Kalinga was in:

-261 BC

 

845. Which is called ‘The Manual of Mauryan Empire’?

– Arthasasthra

 

846. The capital of Pallavas was:

– Kancheepuram

 

847. The Sangam was held under the royal patronage of:

– Pandyas

 

848. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?

– Lord Canning

 

849. Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse:

– Dalhousie

 

850. The first British Viceroy of India:

– Canning


Indian States and Capitals

851. The capital of Andhra Pradesh:

(a) Visakhapatnam (b) Kurnul
(c) Rajamundry (d) Hyderabad

Answer: (d)


852. The capital of Arunachal Pradesh:

(a) Dispur (b) Itanagar
(c) Shillong (d) Kohima

Answer: (b)


853. The capital of Assam:

(a)Guwahati (b) Aiswal
(c) Dispur (d) Shillong

Answer: (c)


854. The capital of Bihar:

(a)Raipur (b) Ranchi
(c) Patna (d) Lucknow

Answer: (c)


855. Raipur is the capital of ……..

(a) Jharkhand (b) Chhatisgarh
(c) Bihar (d) Uttarakhand

Answer: (b)


856. The capital of Goa:

(a) Vasco da Gama (b) Margao
(c) Ponda (d) Panaji

Answer: (d)


857. The capital of Gujarat:

(a)Ahmedabad (b) Surat
(c) Vadodara (d) Gandhinagar

Answer: (d)


858. The capital of Haryana and Punjab:

(a) Chandigarh (b) Karnal
(c) Panipat (d) Faridabad

Answer: (a)


859. The capital of Himachal Pradesh:

(a) Dharmasthala (b) Shimla
(c) Kangra (d) Bilaspur

Answer: (b)


860. Summer capital of Jammu and Kashmir:

(a) Jammu (b) Srinagar
(c) Leh (d) Udhampur

Answer: (b)


861. The capital of Jharkhand:

(a) Ranchi (b) Jamshedpur
(c) Dhanbad (d) Bokaro

Answer: (a)


862. The capital of Karnataka:

(a) Mysore (b) Srirangapatnam
(c) Mangalore (d) Bangalore

Answer: (d)


863. The capital of Madhya Pradesh:

(a) Gwalior (b) Jabalpur
(c) Bhopal (d) Vidisha

Answer: (c)


864. The capital of Maharashtra:

(a) Nagpur (b) Nasik
(c) Mumbai (d) Pune

Answer: (c)


865. The capital of Manipur:

(a) Shillong (b) Imphal
(c) Kohima (d) Itanagar

Answer: (b)


866. The capital of Meghalaya:

(a) Kohima (b) Shillong
(c) Itanagar (d) Imphal

Answer: (b)


867. The capital of Mizoram:

(a) Aiswal (b) Kohima
(c) Dispur (d) Gangtok

Answer: (a)


868. The capital of Nagaland:

(a) Dispur (b) Gangtok
(c) Kohima (d) Shillong

Answer: (c)


869. The capital of Odisha:

(a) Puri (b) Cuttack
(c) Rourkela (d) Bhubaneswar

Answer: (d)


870. The capital of Rajastan:

(a)Jodhpur (b) Kota
(c) Udaipur (d) Jaipur

Answer: (d)


871. The capital of Sikkim:

(a) Gangtok (b) Dispur
(c) Itanagar (d) Kohima

Answer: (a)


872. The capital of Tamil Nadu:

(a) Coimbatore (b) Madurai
(c) Chennai (d) Thiruchirappally

Answer: (c)


873. The capital of Tripura:

(a) Itanagar (b) Kohima
(c) Gangtok (d) Agartala

Answer: (d)


874. The capital of Uttarakhand:

(a) Nainital (b) Haridwar
(c) Dehra Dun (d) Rishikesh

Answer: (c)


875. The capital of West Bengal:

(a) Bhubaneswar (b) Patna
(c) Darjeeling (d) Kolkata

Answer: (d)