Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 21

751. Madras Mahajana Sabha was established in:

(a) 1884 (b) 1887
(c) 1894 (d) 1904

Answer: (a)


752. Pondicherry was the main base on the Coromandel coast of the:

(a) English East India Company (b) French East India Company
(c) Dutch East India Company (d) Danish East India Company

Answer: (b)


753. Revolutionary youth Madanlal Dhingra shot dead:

(a) Michael O’Dyer (b) General Dyer
(c) Lord Curzon (d) Curzon Wylie

Answer: (d)


754. Sir William Sleeman was associated with the operation against the:

(a) Sikhs (b) Rajputs
(c) Thugs (d) Pindaris

Answer: (c)


755. The ‘Voice of India’ published extracts from Indian Press. It was started by:

(a) S.N.Bannerjee (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Dadabhai Naoroji (d) P.Ananda Charlu

Answer: (c)


756. The author of ‘1857 The Great Rebellion’:

(a) Vir Savarkar (b) Ashok Mehta
(c) Jawaharlal Nehru (d) Sarojini Naidu

Answer: (b)


757. The first Indian to be elected to the leadership of Communist International was:

(a) M.N.Roy (b) P.C.Joshi
(c)Sohan Singh Josh (d) S.A.Dange

Answer: (a)


758. The first Indian to preach the gospel of Swadeshi and India for Indians:

(a) WC Bannerjee (b) Dadabhai Naoroji
(c) Raja Ram Mohun Roy (d) Swami Dayanand Saraswati

Answer: (d)


759. The first war of Independence in India lasted for almost:

(a) Two weeks (b) Two years
(c) Two days (d) One year

Answer: (b)


760. Who founded Dayanand Anglo Vedic School?

(a) Lala Hansraj (b) Bhagat Singh
(c) Vivekananda (d) Iswar Chandra Vidhyasagar

Answer: (a)


761. Who introduced Ryotwari system in Madras?

(a) Elphinstone (b) Alexander Reed
(c) Thomas Monroe (d) Robert Clive

Answer: (c)


762. Who is associated with Self Respect Movement?

(a) G.S.Iyer (b) Vanchi Iyer
(c) E.V.Ramaswami Naiker (d) V.O.Chidambaram Pillai

Answer: (c)


763. Who was the president of Indian National Congress during Bengal partition?

(a) Motilal Nehru (b) Dadabhai Naoroji
(c) Pheroz Shah Mehta (d) Gopal Krishna Gokhale

Answer: (d)


764. ‘Hind Swaraj’ was written by Gandhiji while:

(a) Travelling from England to India by ship
(b) In Sabarmati Ashram
(c) Travelling from England to South Africa by ship
(d) Leading Champaran Satyagraha

Answer: (c)


765. ‘Sudharak’ was a newspaper by:

(a) G.K.Gokhale (b) Gandhiji
(c) M.G.Ranade (d) B.G.Tilak

Answer: (a)


766. “Christianity wins its prosperity by cutting throats of its fellow men”- Who said this?

(a) Dayanand (b) Vivekananda
(c) Ram Krishna Paramhansa (d) Gandhiji

Answer: (b)


767. “God is of no use to the hungry belly’Whose words are these?

(a) Vivekananda (b) Dayanand
(c) Guru Nanak (d) Ram Krishna Paramhansa

Answer: (d)


768. A leading British Parliamentarian and politician admitted that the revolt of 1857 was a ‘National Revolt’ not a’ Military Mutiny’?

(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning
(c) William Gladstone (d) Benjamin Disraeli

Answer: (d)


769. After 1857, who among the following announced at a Durbar at Allahabad, the assumption of the Government of India by the Sovereign of Great Britain?

(a) Lord Canning (b) Sir John Lawrence
(c) Lord Mayo (d) Lord Northbrook

Answer: (a)


770. All India Hindu Maha Sabha was setup in 1915 under the presidentship of:

(a) Sahajanand (b) Maharaja of Kasimbazar
(c) Lajpath Rai (d) M.M.Malavya

Answer: (b)


771. An Indian revolutionary who was a professor of Sanskrit in the Universities of Berkeley and Stanford died in Philadelphia:

(a) Shyamji Krishna Varma (b) Lala Hardayal
(c)Taraka Nath Das (d) Bhai Parmanand

Answer: (b)


772. Baba Ram Chandra Das was a leader of:

(a) Taluqdars (b) Liberals
(c) Congress (d) Peasants

Answer: (d)


773. Domingo Paes was a visitor from:

(a) Iran (b) France
(c) Russia (d) Portugal

Answer: (d)


774. During 1940s,Nanasaheb Ramchandra Patil founded parallel government
named Prati Sarkar in the 150 villages in:

(a) Bengal (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) Orissa

Answer: (c)


775. During Quit India movement, Tamralipta Jatiya Sarkar (Tamrlipta
National Government) was formed in:

(a) Maharashtra (b) Bengal
(c) Orissa (d) Bihar

Answer: (b)


776. In 1905, Bhavani Mandir was published by:

(a) B.G.Tilak (b) Aurobindo
(c) Sachin Sanyal (d) Barindrakumar Ghosh

Answer: (d)


777. In which city Tipu Sultan planted ‘Tree of Liberty’?

(a) Srirangapatnam (b) Mysore
(c) Bangalore (d) Halebid

Answer: (a)


778. Indian Broadcasting Corporation was renamed in 1936 as:

(a) Akashvani (b) Nabhovani
(c) Doorvani (d) All India Radio

Answer: (d)


779. Mrs.Annie Besant set up Home Rule League in September 1916 with its seat at:

(a) Pune (b) Kolkata
(c) Adayar (d) Delhi

Answer: (c)


780. Punjab was annexed to British India in 1849 by:

(a) Lord Canning (b) John Lawrence
(c) Lord Dufferin (d) Lord Dalhousie

Answer: (d)


781. Roa Bharmal, who rose in revolt due to the interference of British in the internal affairs of the state, was the ruler of:

(a) Kashmir (b) Mysore
(c) Cutch (d) Bengal

Answer: (c)


782. Robert Knight is related to the maga- zine/newspaper?

(a) Deenabandhu (b) The Statesman
(c) Voice of India (d) Indian Mirror

Answer: (b)


783. Taluqdari settlement was made in:

(a) Bihar (b) Orissa
(c) Oudh (d) Madras

Answer: (c)


784. The background of the Mahar movement was:

(a) Maharashtra (b) Punjab
(c) Bihar (d) Kashmir

Answer: (a)


785. The background of the Sanyasi Revolt was:

(a) Gujarat (b) Bengal
(c) Bombay (d) Madras

Answer: (b)


786. The British introduced the railways in India in order to:

(a) promote heavy industries
(b) facilitate British commerce and administrative control
(c) move foodstuff in case of famine
(d) enable Indians to move freely within the country

Answer: (b)


787. The credit of victory of Porto Novo goes to the British General:

(a) Eyrecoot (b) Munroe
(c) Col.Fraser (d) Col.Bailey

Answer: (a)


788. The first Indian to join the ICS:

(a) SN Banerjee (b) Manmohan Ghosh
(c) S.P.Sinha (d) Satyendranath Tagore

Answer: (d)


789. The first secretary of Punjab Naujawan Sabha was:

(a) Ajith Singh (b) Lajpath Rai
(c) Bhagat Singh (d) Lahore

Answer: (c)


790. The last Governor General of East India Company:

(a) William Bentinck (b) Dalhousie
(c) John Lawrence (d) Canning

Answer: (d)


791. The Mughal emperor who earned the nick name ‘Rangila’ due to his addition to wine and women:

(a) Bahadur Shah I (b) Muhammad Shah
(c) Shah Alam (d) Farrukh Siyar

Answer: (b)


792. The newspaper ‘Rast Goftar’ propagated the message of an organisation
Stood for the reforms of:

(a) Parsis (b) Sikhs
(c) Christians (d) Jews

Answer: (a)


793. The office of Peshwa became independent during the reign of:

(a) Shivaji (b) Sambhaji
(c) Raja Ram (d) Sahu

Answer: (d)


794. The organiser of ‘Dharma Sabha’:

(a) M.G.Ranade (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Radha Kant Deb (d) Vivekananda

Answer: (c)


795. The policy of ‘Masterly Inactivity’ is associated with the name of the
Governor General:

(a) Dalhousie (b) John Lawrence
(c) Canning (d) Warren Hastings

Answer: (b)


796. The Second Anglo Mysore war was fought during the Governor Generalship of:

(a) Wellesley (b) Warren Hastings
(c) Dalhousie (d) Ellenborough

Answer: (b)


797. The Treaty of Allahabad was signed in:

(a) 1765 (b) 1784
(c) 1792 (d) 1799

Answer: (a)


798. The Treaty of Bassein was signed between Baji Rao II the last Peshwa
and the ____

(a) Mughals (b) French
(c) Sikhs (d) English

Answer: (d)


799. The Treaty of Mysore was signed between Tipu and the British in:

(a) 1784 (b) 1792
(c) 1799 (d) 1782

Answer: (a)


800. The Treaty of Purandhar was signed between the English and the Peshwa in:

(a) 1775 (b) 1776
(c) 1786 (d) 1796

Answer: (b)


801. The venue of Kuka revolt led by Baba Ram Singh:

(a) Bengal (b) Punjab
(c) Assam (d) Maharashtra

Answer: (b)


802. The venue of the first session of the All India Kisan Sabha was:

(a) Mumbai (b) Kolkata
(c) Kanpur (d) Lucknow

Answer: (d)


803. The venue of the Tebhaga revolt:

(a) Bengal (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) Punjab

Answer: (c)


804. The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt:

(a) Curzon (b) Dufferin
(c) Ripon (d) Minto II

Answer: (c)


805. The word ‘National’ was added to the name of Congress during the Nagpur session of:

(a) 1891 (b) 1892
(c) 1897 (d) 1899

Answer: (a)


806. The word ‘Swaraj’ was first used in the Congress platform in the 1906 session of:

(a) Pune (b) Lucknow
(c) Surat (d) Kolkata

Answer: (d)


807. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:

(a) 1755 (b) 1756
(c) 1757 (d) 1758

Answer: (b)


808. Ulgulan was a movement of the:

(a) Agarias (b) Juangs
(c) Mundas (d) Hos

Answer: (c)


809. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the war of succession after Aurangazeb?

(a) Muazzam (b) Salim
(c) Farid (d) Khurram

Answer: (a)


810. Which modern historian opined that “the so called First National War of Independence of 1857 isneither First, nor National, nor War of Independence.” ?

(a) S.N.Sen (b) Tara Chand
(c) R.C.Majumdar (d) K.K.Dutta

Answer: (c)


811. Which session of the Indian National Congress decided to reorganise
Provincial Congress Committees on the basis of linguistic areas:

(a) 1920 Nagpur (b) 1911 Kolkata
(c) 1916 Lucknow (d) 1924 Belgaum

Answer: (a)


812. Which tribal leader was regarded as an incarnation of God and Father of the World?

(a) Kanhu Santha (b) Rupa Naik
(c) Birsa Munda (d) Joria Bhagat

Answer: (c)


813. Who among the following was the editor of ‘Deenabandhu’?

(a) Dadabhai Naoroji (b) Jotiba Phule
(c) Robert Knight (d) Manmohan Ghosh

Answer: (b)


814. Who was the Congress president when Jawaharlal Nehru was appointed as the chairman of the National Planning Committee constituted by INC?

Answer: Subhash Chandra Bose


815. Who was selected as the second person to observe individual satyagraha in 1940:

Answer: Jawaharlal Nehru


816. The jurist who gave the verdict in Gandhi assassination Case:

Answer: Atmacharan Aggarwal


817. The second President of Indian National Congress:

Answer: Dadabhai Navroji


818. Jawaharlal Nehru was born in 1889 at:

Answer: Allahabad


819. Jawaharlal Nehru attended Congress session as a delegate for the first time in 1912. It was held at:

Answer: Bankipur


820. Jawaharlal Nehru Port is situated at:

Answer: Mumbai


821. Lal Bahadur Shastri is the first Prime Minister to born in the 20th century. He was born in:

Answer: 1904


822. Jawaharlal Nehru became the President of the Indian National Congress for the first time in:

Answer: 1929


823. Who was the President of India When National Congress during the Quit India movement?

Answer: Maulana Abul Kalam Azad


824. Which portfolio was taken over by Jawaharlal Nehru from VK Krishna Menon in the wake of Chinese aggression of 1962?

Answer: Defence


825. In which railway station of South Africa, Gandhiji was thrown out Of a train?

Answer: Pietermaritzburg