Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 20

701. Who was the founder of Khudai Khitmatgars (Servants of God)?

(a) Sir Syed Ahmed Khan
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Nawab Abdul Latif
(d) MA Jinnah

Ans: (b)


702. Who was the founder of Muslim League?

(a)MA Jinnah (b)Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan (d) Muhammad Iqbal

Ans: (b)


703. Who was the founder of the Pakistan national movement?

(a)Iqbal (b) Jinnah
(c) Rehmat Ali (d) Aga Khan

Ans: (c)


704. Who was the last Governor General of British India?

(a)Rajagopalachari (b) Lord Wire 11
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo

Ans: (c)


705. Who was the leader and inspirer of the Young Bengal Movement?

(a)Tagore (b) SN Bannerjee
(c) H V Derozio (d) None of these

Ans: (c)


706. Who was the political guru of Gopal Krishna Gokhale?

(a)Dadabhai Navroji (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee (d)M.G Ranade

Ans: (d)


707. Who was the political guru of Subhas Chandra Bose?

(a) Chittaranjan Das
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Tagore
(d) Dadabhi Navroji

Ans: (a)


708. Who was the president of INC when India got independence?

(a)Rajendraprasad (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru (d) JB Kripalani

Ans: (d)


709. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?

(a)Rash Behari Ghosh (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar (d) MM Malavjya

Ans: (a)


710. Who was the president of INC when the resolution for complete independence 1929?

(a)Jawaharlai Nehru (b) Lajpath Rai
(c)Motilal Nehru (d) Chitharanjan Das

Ans: (a)


711. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?

(a) Subash Bose
(b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Abul Kalam Azad

Ans: (d)


712. Who was the prime minister of England when India got independence?

(a) Winston Churchill
(b) Ramsay Me Donald
(c) Clement Atlee
(d) Neville Chamberlain

Ans:(c)


713. Who started Brahma Samaj of India alters the schism in Brahma Samaj?

(a) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(b) Keshav Chandra Sen
(c) Athmaram Pandurang
(d) None of these

Ans: (b)


714. ‘Prabudha Bharat’ was a paper published in English by:

(a) Louis Vivian Derozio (b) G.H. Deshmukh
(c) Swami Vivekanand (d) Swami Dayanand

Answer: (c)


715. The brave heroine of Nagaland during the civil disobedience movement:

(a) Begum Hazratmahal (b) Rani Gaidulu
(c)Rani Lakshmi Bhai (d) Rani Parvathi Bhai

Answer: (b)


716. During the decline of Mughal Empire, the Jats were organized into a political force by:

(a) Rajaram (b) Churaman
(c) Badan Singh (d) Surajmal

Answer: (d)


717. The founder of ‘Mahila Rashtriya Sangh’:

(a) Lathika Ghosh (b) Sarala Devi
(c) Preethi Vadekar (d) Kasturba Gandhi

Answer: (a)


718. The founder of ‘Sathysodhak Samaj’:

(a) Ranade (b) Eswar Chandra Vidyasagar
(c) Jotiba Phule (d) Athmaram Pandurang

Answer: (c)


719. The Indian association was established in 1876 in:

(a) Bombay (b) Pune
(c) Allahabad (d) Calcutta

Answer: (d)


720. The leader who escaped from the custody of the British and went to
Germany secretly to met Hitler:

(a) Chempakaraman Pillai (b) Rash Behari Bose
(c) Subhas Chandra Bose (d) None of these

Answer: (c)


721. The Maratha Chief, Sambaji was executed during the reign of:

(a) Jahangir (b) Shah Jehan
(c) Aurangzeb (d) Mohabbat Khan

Answer: (c)


722. The mutiny of 1857 failed because:

(a) The British have powerful arms
(b) The British outnumbered the Indians
(c) Of the lack of proper planning and leadership
(d) It was premature

Answer: (c)


723. The name of Colonel Sleeman is associated with:

(a) The Sind Campaign (b) The abolition of Thuggees
(c) The campaign against Pindaris (d) None of these

Answer: (b)


724. The place where the first war of independence was led by Kunwar
Singh:

(a) Bareilly (b) Faizabad
(c) Jagdishpur (d) Kanpur

Answer: (c)


725. The Radical Democratic Party was formed in 1940 by:

(a) N.D.Majumdar (b) S.C.Bose
(c) B.R.Ambedkar (d) M.N.Roy

Answer: (d)


726. The repeated invasion and plundering of Nadir Shah gave a death blow to:

(a) Vijaya Nagar empire (b)Mughal Empire
(c) Maratha power
(d) Delhi Sultanate

Answer: (b)


727. The resolution passed by Indian National Congress in ____ at its Madras Session lay down that the declaration of Fundamental Rights should be the basis of future Constitution of India.

(a)1927 (b) 1928
(c) 1929 (d) 1930

Answer: (a)


728. The seat of Gaekwad was:

(a) Pune (b) Baroda
(c) Nagpur (d) Indore

Answer: (b)


729. The seat of Holkar was:

(a) Indore (b) Pune
(c) Nagpur (d) Baroda

Answer: (a)


730. The significance of the third Carnatic War:

(a) Caused the defeat of Marathas
(b) End of Anglo Maratha War
(c) End of Political power of French in India
(d) Tipu Sultan was defeated

Answer: (c)


731. The symbol of 1857 revolt:

(a) Rose and Bread (b) Lotus and cow
(c) Rose and Lamp (d) Lotus and Bread

Answer: (d)


732. The treaty of Aix-la-Chappelle is associated with:

(a) First Carnatic War (b) Second Carnatic War
(c) Third Carnatic War (d) Seven Years War

Answer: (a)


733. The First Anglo-Burmese War was fought during the period:

(a) 1820-22 (b) 1824-26
(c) 1828-30 (d) 1834-36

Answer: (b)


734. The First Anglo-Afghan War (also known as Auckland’s Folly) was fought
between British India and Afghanistan from 1839 to ____

(a) 1842 (b) 1840
(c) 1841 (d) 1844

Answer: (a)


735. The First Anglo-Sikh War was fought between the Sikh Empire and the
British East India Company between :

(a) 1840 and 1841 (b) 1842 and 1844
(c) 1845 and 1846 (d) 1848 and 1849

Answer: (c)


736. Under whose Chairmanship Indian Education Commission 1882 was
appointed?

(a) Charles Wood (b) Lord Curzon
(c) W.W.Hunter (d) Lord Lytton

Answer: (c)


737. Which commission recommended for the adoption of a famine code for India?

(a) Campbell Commission 1868 (b) Macdonnel Commission 1898
(c) Strachey Commission 1880 (d) Lyall Commission 1901

Answer: (c)


738. Which is considered by academics abroad to be the Indian equivalent of
Harvard?

(a) Presidency College, Kolkata (b) Christian College , Chennai
(c) Ferguson College (d) Madras Presidency College

Answer: (a)


739. Which of the following events occurred first?

(a) Chinese Revolution (b) Quit India Movement
(c) Division of Bengal (d) Formation of Constituent Assembly

Answer: (c)


740. Which of the following occupies the most important place in the history of social and religious reforms in India?

(a) Arya Samaj (b) Brahma Samaj
(c) Deva Samaj (d) Prarthana Samaj

Answer: (b)


741. Which of the following was known as ‘Indian Gladstone’?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale (d) Maulana Abul Kalam Azad

Answer: (b)


742. Which organization is led by ‘Ten Principles’?

(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Christianity (d) Arya Samaj

Answer: (d)


743. Which war has been described as ‘Dupleix’s private war’?

(a) Second Carnatic War (b) Second Sikh War
(c) Second Anglo-Maratha War (d) First Carnatic War

Answer: (a)


744. Who among the British Generals defeated Peshwa Baji Rao I?

(a) Outram (b) Malcom
(c) Elphinstone (d) Kitchener

Answer: (b)


745. Who among the following is related to Tirunelveli Conspiracy case:

(a) Vanchi Iyer (b) T.K.Madhavan
(c) E.V.Ramaswami Naiker (d) G.S.Iyer

Answer: (a)


746. Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris from Elba?

(a) Dadabhai Naoroji (b) Lala Lajpath Rai
(c) Subhas Chandra Bose (d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (c)


747. Who founded Bethune College in Kolkata?

(a) Iswar Chandra Vidyasagar (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Surendra Nath Bannerjee (d)Rabindranath Tagore

Answer: (a)


748. Founder of Benarus Hindu University:

(a) Lala Lajpath Rai (b) Vivekananda
(c) Raja Ram Mohun Roy (d) Madan Mohan Malavya

Answer: (d)


749. In which year Numismatic Society of India was established at Allahabad?

(a) 1908 (b) 1910
(c) 1912 (d) 1914

Answer: (b)


750. M.A.O. College later became:

(a) Benarus Hindu University (b) Aligarh Muslim University
(c)Delhi University (d) Magadh University

Answer: (b)