Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 19

651. Who started the Ahmediya Sabha?

(a) Syed Ahmed Khan
(b) Abdul Latif
(c) Mirza Ghulam Ahmed
(d) Muhammad Iqbal

Answer: (c)


652. Who started the daily “The Hindu’ in 1878?

(a) BG Tilak (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar (d) None of these

Answer: (b)


653. Who started the journal ‘New India’?

(a) Sarojini Naidu
(b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama
(d) Aruna Asaf Ali

Answer: (b)


654. Who said ‘Swaraj is my birthright’?

(a)Sardar Patel (b) Gandhÿi
(c) Nehru (d) BG Tilak

Ans: (d)


655. Who started Bhoodan Movement?

(a) Nehru (b) Gandhi
(c) Vinoba Bhave (d) Sardar Patel

Ans: (c)


656. Who said this “The individual must die so that India may live, today I must die so that India may win freedom and glory’?

(a)Bhagat Singh (b) Jatin Das
(c) Raj Guru (d) Mangal Pandey

Ans: (b)


657. Who shot dead Michael O’Dyer to avenge the Jallian Walla Bagh Massacre?

(a) Bhagat Singh
(b) Surya Sen
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Uddam Singh

Ans: (d)


658. Who were hanged along with Bhagat Singh?

(a) Surya Sen and Prafulla Chakri
(b) Surya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lata Hardayal
(d) Raj Guru and Sukhdev

Ans: (d)


659. Who were the Ali Brothers?

(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shaukat Ali
(c) Shaukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these

Ans: (c)


660. Who were the Bose brothers?

(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose

Ans: (c)


661. Who persuaded Governor General William Bentinck to abolish Salt in 1829?

(a) Iswar Chandra Vidya sagar
(b) Ram Mohan Roy
(c) Vivekananda
(d) Dayananda Saraswathi

Ans: (b)


662. who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?

(a) B R Ambedkar (b) B G Tilak
(c) K T Telang (d) V D Savarkar

Ans: (b)


663. Who prepared the draft of the Quit India revolution?

(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Maulana Azad (d) Sardar Patel

Ans: (b)


664.Who presided over the all-party conference in 1928?

(a)Motilal Nehru (b) M A Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru

Ans: (b)


665.Who presided over the second session of INC?

(a)WC Bannerjee (b) AO Hume
(c) SN Bannerjee (d) Dadabhai Navroji

Ans: (d)


666. Who published Al Hilal and Al Balagh?

(a) Badshah Khan
(b) Muhammad Ali
(c) Muhammad Iqbal
(d) Abul Kalam Azad

Ans: (d)


667. Who put forward the ‘fourteen point formula’?

(a) Muhammed Ali Jinnah
(b) Nehru
(c) Gandhjji
(d) Rajagopalachari

Ans: (a)


668. Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?

(a) Lajpat Rai
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Motilal Nehru

Ans: (c)


669. Who represented Hindu community in the Second Round Table Conference’?

(a)Savarkar (b) SP Mukherjee
(c) Madan Mohan Malavya (d) Hedgewar

Ans: (c)


670. Who said “give me blood, I shall give you freedom’’?

(a)Netaji Bose (b) Gandhi
(c) Nehru (d) Sardar Patel

Ans: (a)


671. Who said ‘Go back to Gita’?

(a) Dayanand Saraswathy
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Ram Mohun Roy
(d) Vivekananda

Ans: (d)


672. Who said ‘Go back to Vedas’?

(a) Vivekananda
(b) Dayanand Saraswathy
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Sankaracharya

Ans: (b)


673. Who said ‘Political freedom is the life birth of a nation’

(a)Gandhi (b) Aurobindo Ghosh
(c) Subash Bose (d) Vivekananda

Ans: (b)


674. Who wrote the national song of India?

(a) Iqbal
(b) Tagore
(c) Bankira Chandra Chatterjee
(d) None of these

Ans: (c)


675. Who, along with Khudiram Bose, threw a bomb at a carriage believed to be carrying Kingsford, an unpopu­lar judge at Muzaffarpur ?

(a) Chandrasekhar Azad
(b) Bhagat Singh
(c) Uddham Singh
(d) Prahdla Chakri

Ans: (d)


676. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?

(a)Gandhiji (b) Nehru
(c) Jinnah (d) Ambedkar

Ans: (c)


677. Who wrote the famous Tamil patriotic song “Odivilayadu papa..”

(a) GS Iyer
(b) VO Chidambaram Pillai
(c) Subramanya Bharati
(d) Rajaji

Ans: (c)


678. Whom the British called ‘the father of Indian unrest’?

(a) SN Banerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) BG Tilak (d)Gandhiji

Ans: (c)


679. Whose autobiography is ‘A nation in Making’?

(a) Subhas Chandra Bose
(b) Bhagat Singh
(c) Surendranath Bannerjee
(d) Dadabhai Navroji

Ans: (c)


680. Who led the march in connection with salt Satyagraha in Tamil Nadu, from Thiruchirappally to Vedaranyam?

(a) Dr.S.Krishnan (b) K.Kamaraj
(c) C.Rajagopalachri (d) CN Annadurai

Ans: (c)


681. Who mooted the idea of a separate province for Muslims for the first time?

(a)Jinnah (b)LiaqatAli
(c) Rehmat Ali (d) Muhammad Iqbal

Ans: (d)


682. Who organized a raid on Chittagong gov­ernment armoury in 1930 April?

(a) Bhagat Singh
(b) Uddham Singh
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Surya Sen

Ans: (d)


683. Who organised Abhinav Bharat?

(a) Bhagat Singh
(b) Chandrasekhar Azad
(c) V.D.Savarkar
(d) Prafulla Chakri

Ans: (c)


684.Who organised All India Kisan Sabha in 1936?

(a) Swami Sahajanand (b) N G Ranga
(c) BP. Wadia (d)N M Joshi

Ans: (a)


685. Who wrote ‘Anand Math’?

(a) Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Tarasanker Banerjee
(d) None of these

Ans: (b)


686. Who organised the raid in Chittagong Government armoury?

(a)Surya Sen
(b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Lala Hardayal

Ans: (a)


687. Who were hanged along with Bhagat Singh?

(a) Surya Sen and Prafulla Chakri
(b) Surya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lala Hardayal
(d) Raj Guru andSukhdev

Ans: (d)


688. Who were the Ali Brothers in the nation­al movement?

(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shaukat Ali
(c) Shaukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these

Ans: (c)


689. Who were the Bose brothers in the national movement?

(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose

Ans: (c)


690. Who wrote ‘Gift to Monotheists’ or ‘Tuhafat-ul-Muwahidin’ ?

(a) Ram Mohan Roy
(b) Vivekananda
(c) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(d) Tagore

Ans: (a)


691. Who wrote ‘Gitarahasya’?

(a)Sardar Patel (b) Gandhi
(c) Aurobindo (d) BG Tilak

Ans: (d)


692. Who wrote ‘India Divided’?

(a) Abul Kalam Azad
(b) Rajagopalachari
(c) Rajendra prasad
(d) Ambedkar

Ans: (c)


693.Who wrote’Poverty and UnBritish Rule in India’?

(a) SN Banerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) Mahatma Gandhi (d) Bhagat Singh

Ans: (b)


694. Who wrote’Precepts of Jesus’?

(a)Ram Mohun Roy (b) Gandhi
(c) Vivekananda (d) Annie Besant

Ans: (a)


695. Who wrote ‘Sare Jahan se Achcha’?

(a) Muhammad Ali
(b) Muhammad Iqbal
(c) BC Chatterjee
(d) Subramanya Bharati

Ans: (b)


696. Who wrote Satyarthaprakash?

(a) Vivekananda
(b) Ram Mohun Roy
(c) Dwarakanath Tagore
(d) Dayananda Saraswathi

Ans: (d)


697. Who wrote the book “What Congress and Gandhi have done to untouchables?

(a) C Sankaran Nair
(b) B R Ambedkar
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Chittaranjan Das

Ans: (b)


698. Who was the first general secretary of INC?

(a)WC Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) AO Hume (d) None of these

Ans: (c)


699. Who was the fust home minister of India?

(a)BR Ambedkar (b) Nehru
(c) Sardar Patel (d) Maulana Azad

Ans: (c)


700. Who was the first president of AITUC?

(a)Lajpath Rai (b) Bhagat Singh
(c) SA Dange (d) MN Roy

Ans: (a)