Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 18

601. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?

(a)Gandhiji (b) Nehru
(c) Jinnah (d) Ambedkar

Answer: (c)


602. Who was the Viceroy when the communal reservation was introduced for Muslims?

(a)Minto II (b) Hardinge II
(c)Chelmsford (d) Reading

Answer: (a)


603. Who started the Khilafat movement in India?

(a) Gandhiji (b) Ali brothers
(c) Muhammad Ali Jinnah (d) Syed Ahmed Khan

Answer: (b)


604. Who founded Forward Bloc?

(a)Motilal Nehru (b) Bhagat Singh
(c) Gandhiji (d) Subhas Chandra Bose

Answer: (d)


605. The incident which compelled Gandhiji to repeal non-cooperation movement?

(a) Wagon tragedy (b) Jallianwallabagh Massacre
(c) Chauri-Chaura incident (d) Champaran Satyagraha

Answer: (c)


606. Who was called the Queen of the Quit India Movement?

(a)Annie Besant (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu (d) Aruna Asaf Ali

Answer: (d)


607. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?

(a)Subhas Chandra Bose (b) Gandhiji
(c) Nehru (d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (a)


608. Who was the president of INC when India got independence?

(a)Rajendraprasad (b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Jawaharlal Nehru (d) JB Kripalani

Answer: (d)


609. The Viceroy who introduced Budget system in India:

(a)Canning (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Curzon

Answer: (a)


610. Who put forward the ‘Fourteen Point Formula’?

(a)Muhammad Ali Jinnah (b) Nehru
(c) Gandhiji (d) Rajagopalachari

Answer: (a)


611. Gandhiji was undergone to imprisonment for …… days in his life.

(a) 2338 (b) 1338 (c) 3338 (d) 3120

Answer: (a)


612. Who started the journal ‘New India’?

(a) Sarojini Naidu (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama (d) Aruna Asaf Ali

Answer: (b)


613. Who was the Viceroy when Minto-Morley reforms were introduced?

(a)Hardinge II (b) Minto
(c) Morley (d) Chelmsford

Answer: (b)


614. Who coined the term Pakistan for the first time?

(a)Jinnah (b)Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali (d) Shoukat Ali

Answer: (c)


615. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?

(a) 1935 (b) 1936
(c) 1937 (d) 1938

Answer: (d)


616. Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?

(a) Lalpath Rai (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Dayanand Saraswathy

Answer: (c)


617. During which agitation Gandhiji gave the slogan’ Do or die’?

(a) Salt Satyagraha (b) Champaran Satyagraha
(c) Quit India movement (d) Kheda Satyagraha

Answer: (c)


618. The only Viceroy who was assassinated while he was in power:

(a)Dufferin (b) Curzon
(c) Mayo (d) Ripon

Answer: (c)


619. The first Indian woman to become the president of Indian National Congress:

(a) Indira Gandhi (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant (d) Sarojini Naidu

Answer: (d)


620. Who mooted the idea of separate province for Muslims for the first time?

(a)Jinnah (b) Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali (d) Muhammad Iqbal

Answer: (d)


621. Who headed Cabinet Mission?

(a) Stafford Crips (b) AV Alexander
(c) Cyril Radcliff (d) Pethic Lawrence

Answer: (d)


622. Who is regarded as the father of the ‘Two Nation Theory’?

(a)Muhammad Iqbal (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Nehru (d) Rajagopalachari

Answer: (b)


623. Who was the last Governor General of British India?

(a)Rajagopalachari (b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo

Answer: (c)


624. The date in which Gandhiji violated salt law in Dandi beach:

(a) 1930 March 12 (b) 1930 April 6
(c) 1930 May 5 (d) 1930 April 16

Answer: (b)


625. In which state the Sevagram Ashram of Mahathma Gandhi is situated?

(a) Karnataka (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) U.P.

Answer: (b)


626. Name the leader who was known as ‘Mahamana’:

(a)Madan Mohan Malavya (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Vinoba Bhave

Answer: (a)


627. Who led the Quit India Movement?

(a)Gandhiji (b) Nehru
(c) Abul Kalam Azad (d) No one

Answer: (d)


628. The only Keralite to become the president of INC:

(a)John Mathai (b) RK Shanmugham Chetty
(c) C Sankaran Nair (d) K Kelappan

Answer: (c)


629. The Viceroy who resigned after the Ilbert Bill controversy:

(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Ripon (d) Canning

Answer: (c)


630. Who advised Gandhiji to make a visit to the whole country before entering into Indian politics?

(a) Dadabhai Navroji (b) Pheroz Shah Mehta
(c) Gopala Krishna Gokhale (d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (c)


631. Who was called ‘Lok Manya’?

(a)Madan Mohan Malavya (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (c)


632. Who was popularly called ‘Bengal Tiger’?

(a)SC Bose (b) Aurobindo Ghosh
(c) Bankim Chandra Chatterji (d) Bipin Chandra Pal

Answer: (d)


633. The Viceroy who formed the ‘Safety Valve Theory

(a)Canning (b) Mayo (c) Curzon (d) Dufferin

Answer: (d)


634. Who established Indian Trade Union Federation in 1929?

(a)N G Ranga (b)Swami Sahajanand Saraswati
(c) EMS Nambuthirippad (d) NM Joshi

Answer: (d)


635. Who was known as the ‘saint of Pavnar’?

(a)Gandhiji (b) Vinoba Bhave
(c) Jamnalal Bajaj (d) VD Paluskar

Answer: (b)


636. Who organized the raid in Chittagong Government armory?

(a)Surya Sen (b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad (d) Lala Hardayal

Answer: (a)


637. Labour Acts were introduced for the first time in India during the reign of:

(a)Lytton (b) Ripon
(c) Curzon (d) Northbrook

Answer: (b)


638. Who published Al Hilal and Al Balagh?

(a)Badshah Khan (b) Muhammad Ali
(c) Muhammad Iqbal (d) Abul Kalam Azad

Answer: (d)


639. Who introduced separate civil service for Indians?

(a)Northbrook (b) Lytton
(c) Ripon (d) Dufferin

Answer: (b)


640. Who shot dead Michael O’Dyer to avenge for the Jallian Walla Bagh Massacre?

(a)Bhagat Singh (b) Surya Sen
(c) Chandrasekhar Azad (d) Uddam Singh

Answer: (d)


641. The Viceroy who survived a bomb explosion at Chandni Chowk in New Delhi in 1912:

(a)Minto II (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Reading

Answer: (b)


642. Who founded the Hindu Maha Sabha?

(a)VD Savarkar (b) Madan Mohan Malavya
(c) SP Mukherjee (d) Hedgewar

Answer: (b)


643. Who took initiative as the president of INC to constitute the first National Planning Committee under INC?

(a)Nehru (b) Gandhiji
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Subhas Chandra Bose

Answer: (d)


644. Who were the Ali Brothers in the national movement?

(a)Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shaukat Ali
(c) Shaukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these

Answer: (c)


645. Who wrote ‘India Divided’?

(a)Abul Kalam Azad(b) Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad (d) Ambedkar

Answer: (c)


646. Name the revolutionary who was shot dead in an encounter with police at a public park in Allahabad:

(a)Surya Sen (b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad (d) Lala Hardyal

Answer: (c)


647. The Viceroy who ruled for the longest period:

(a)Wellington (b) Irwin
(c) Linlithgo (d) Mayo

Answer: (c)


648. Who headed the boundary commission appointed to demarcate the boundary between India and Pakistan?

(a)Sir Stafford Crips (b) Lord Mountbatten
(c) Cyril Radcliff (d) Pethic Lawrence

Answer: (c)


649. Which one of the following was a moderate Congress leader?

(a)Lajpath Rai (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal (d) GK Gokhale

Answer: (d)


650. The ideal state envisaged by Gandiji:

(a) Ram Rajya (b) Grama Swaraj
(c) Hind Swaraj (d) Dharma Rajya

Answer: (a)