Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 17

551. Who is the founder of the Indian National Congress?

(a) Gandhiji (b) WC Bannerjee
(c) AO Hume (d) SN Bannerjee

Answer: (C)


552. Who was called the Bismark of India?

(a) Gandhi (b) Sardar Patel
(c) BR Ambedkar (d) VP Menon

Answer: (b)


553. Who was the Viceroy when Archaeological Survey of India was established?

(a)Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Ripon

Answer: (C)


554. Who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?

(a) BR Ambedkar (b) BG Tilak
(c) KT Telang (d) VD Savarkar

Answer: (b)


555. The candidate whom Gandhiji supported when election was conducted to the post of president of Indian National Congress in 1939?

(a) Nehru (b) Rajendraprasad
(c) JB Kripalani (d) Pattabhi Seetharamaiah

Answer: (d)


556. The first Muslim to become the president of Indian National Congress:

(a) Jinnah (b) Badruddin Tyabji
(c) Syed Ahmed Khan (d) Maulana Azad

Answer: (b)


557. Gandhiji conducted Champaran Satyagraha for:

(a) Cotton farmers (b) Indigo farmers
(c) Groundnut farmers (d) Jute farmers

Answer: (b)


558. Who founded the Benarus Hindu University?

(a)Gandhiji (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Madan Mohan Malavya (d) PD Tandon

Answer: (C)


559. Who got lathi blows while protesting against Simon Commission, which became fatal to him?

(a) Netaji Bose (b) Lajpath Rai
(c) Bhagat Singh (d) Jatin Das

Answer: (b)


560. Who was called the Grand old man of India’?

(a) Gandhiji (b) Nehru
(c) Dadabhai Navroji (d) WC Bannerjee

Answer: (C)


561. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?

(a)Bhagat Singh (b) Ajith Singh
(c) Muhammad Ali (d) Muhammad Iqbal

Answer: (d)


562. Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?

(a)Lajpat Rai (b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh (d) Motilal Nehru

Answer: (c)


563. Who was defeated by Subhas Chandra Bose in 1939 when he was elected to the post of Congress president?

(a)Rajendraprasad (b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Seetharamaiah (d) Maulana Abul Kalam Azad

Answer: (c)


564. Who was elected the president of INC when Subhas Chandra Bose resigned?

(a)Jawaharlal Nehru (b) C.Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru

Answer: (c)


565. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?

(a)Rash Behari Ghosh (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar (d) MM Malavya

Answer: (a)


566. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission?

(a) None of the members was Indian
(b) India was dragged into the Second World War
(c) The Commission refused to come to India
(d) None of these

Answer: (a)


567. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?

(a) Tagore (b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Chandra Bose (d) Nehru

Answer: (c)


568. Who presided over the all-party conference in 1928?

(a)Motilal Nehru (b) MA Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru

Answer: (b)


569. Who was the Viceroy when the Naval Mutiny (1946) was held?

(a)Wavell (b) Mountbatten
(c) Irwin (d) Linlithgo

Answer: (a)


570. Who authored ‘India Wins Freedom’?

(a) Rajendraprasad (b) Rajagopalachari
(c) Maulana Abul Kalam Azad (d) Sardar Patel

Answer: (c)


571. Who was known as the ‘spiritual heir’ of Mahathma Gandhi?

(a) Vinoba Bhave (b) Jawaharlal Nehru
(c) Abbas Tyabji (d) Jamnalal Bajaj

Answer: (a)


572. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:

(a) BG Tilak (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal (d) Aurobindo Ghosh

Answer: (d)


573. Whom Gandhiji called ‘the great sentinel’?

(a) Rajendraprasad (b) Subhas Chandra Bose
(c) Rabindranath Tagore (d) Jawaharlal Nehru

Answer: (c)


574. The Viceroy who introduced financial decentralisation?

(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I

Answer: (c)


575. Who founded the ‘Servants of India society’?

(a) MG Ranade
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale (d) MK Gandhi

Answer: (c)


576. In which year Gopala Krishana Gokhale, the political guru of Gandhiji, passed away?

(a) 1913 (b) 1914
(c) 1915 (d) 1916

Answer: (c)


577. The first and last Indian to become the Governor General of independenr India:

(a)Mountbatten (b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari(d) S Radhakrishnan

Answer: (c)


578. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:

(a)Dufferin (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo

Answer: (c)


579. Name the nationalist leader who was born in Mecca:

(a)Maulana Abul Kalam Azad (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah (d) Muhammad Iqbal

Answer: (a)


580. Who led the activities of the Theosophical Society in India?

(a)Aurobindo (b) Gandhiji
(c) Annie Besant (d) Vinoba Bhave

Answer: (c)


581. Who was instumental in the integration of princely states after the independence?

(a) Sardar Patel (b) BR Ambedkar
(c) Baldev Singh (d) Lal Bahadur Shastri

Answer: (a)


582. Who wrote ‘Gitarahasya’?

(a) Sardar Patel (b) Gandhiji
(c) Aurobindo (d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (d)


583. Who was the founder of Muslim League?

(a) Muhammad Ali Jinnah (b) Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan (d) Muhammad Iqbal

Answer: (b)


584. The first foreigner to become the president of INC?

(a)AO Hume (b) William Wedderburn
(c) George Yule (d) Alfred Webb

Answer: (c)


585. The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes:

(a)Dufferin (b) Mayo(c) Minto(d) Curzon

Answer: (b)


586. The Viceroy during the Dandi March of Gandhji:

(a)Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo (d) Irwin

Answer: (d)


587. Who said ‘Swarajya is my birth right’?

(a) Sardar Patel (b) Gandhiji
(c) Nehru (d) BG Tilak

Answer: (d)


588. Who was called the hero of the Bardoli sathyagraha?

(a) Gandhiji (b) Nehru
(c) Vinoba Bhave (d) Sardar Patel

Answer: (d)


589. Who was popularly called Rajaji?

(a)Rajendraprasad (b) Rajagopalachari
(c) Raja Ram Mohun Roy (d) Raj Guru

Answer: (b)


590. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?

(a) Dadabhai Navroji (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee (d) MG Ranade

Answer: (d)


591. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?

(a) Subash Bose (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru (d) Abul Kalam Azad

Answer: (d)


592. Who was the Viceroy when the grand coronation of George V was held at Delhi?

(a)Hardinge I (b) Hardinge II
(c) Minto II (d) Chelmsford

Answer: (b)


593. The leader of national movement whose birth day is August 15:

(a)Vinoba Bhave (b) Bhagat Singh
(c) Sardar Patel (d) Aurobindo Ghosh

Answer: (d)


594. The Viceroy when the Doctrine of Lapse was officially withdrawn:

(a)Mayo (b) Dufferin (c) Canning (d) Curzon

Answer: (c)


595. In which jail Gandhiji was imprisoned when he was arrested for salt satyagraha?

(a) Pune (b) Nrw Delhi
(c) Kolkata (d) Chennai

Answer: (a)


596. In which year Gandhiji was arrested for the first time in India?

(a) 1917 (b) 1918
(c) 1919 (d) 1920

Answer: (a)


597. Whom Gandhiji called Rajarshi?

(a) Vinoba Bhave (b) D.K.Karve
(c) Purushotham Das Tandon (d) Gokhale

Answer: (c)


598. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act, 1919?

(a)Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Chelmsford

Answer: (d)


599. Who is called the ‘mother of Indian nationalism’?

(a) Sarojini Naidu (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama (d) Aruna Asaf Ali

Answer: (c)


600. Who was known as ‘the lion of Punjab’?

(a)Bhagat Singh (b) Lajpat Rai
(c) Ajith Singh (d) Chandrasekhar Azad

Answer: (b)