Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 16

516. The Viceroy during the partition of Bengal:

(a) Hardinge II (b) Minto I
(c) Curzon (d) Reading

Answer: (c)


517. The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference:

(a) Reading (b) Irwin
(c) Wellington (d) Linlithgo

Answer: (c)


518. The Viceroy of India during the Delhi Durbar of 1877:

(a) Wellesley (b) Lytton
(c) Dufferin (d) Curzon

Answer: (b)


519. The Viceroy when India got independence:

(a) Wavell (b) Mountbatten
(c) Wellington (d) Linlithgo

Answer: (b)


520. The Viceroy when Muslim League was formed in 1906:

(a) Minto II (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford

Answer: (a)


521. The Viceroy when Rowlatt Act was passed?

(a) Hardinge II (b) Chelmsford
(c) Reading (d) Wellington

Answer: (b)


522. Who was the Governor-General when the administration of British India was transferred from East India Company to the British Crown:

(a) Dalhousie (b) Mayo
(c) Dufferin (d) Canning

Answer: (d)


523. Who was the Governor-General when the first railway line was established between Bombay and Thane?

(a) William Bentinck (b) Canning
(c) Dufferin (d) Dalhousie

Answer: (d)


524. Who was the Governor-General when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?

(a) Canning (b) Dufferin
(c) Dalhousie (d) William Bentinck

Answer: (c)


525. Who was the Governor-General when the Universities of Kolkata, Bombay, and Madras were established?

(a) Curzon (b) Hastings
(c) Canning (d) Mayo

Answer: (c)


526. The Viceroy when the First Round Table Conference was held in 1930?

(a) Irwin (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington

Answer: (a)


527. The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:

(a) Minto I (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford

Answer: (b)


528. The Viceroy when Vernacular Press Act was introduced?

(a) Lytton (b) Ripon
(c) Dufferin (d) Curzon

Answer: (a)


529. The Viceroy who believed in free trade and abolished all export duties except those on rice, oil, indigo, and lac:

(a) Northbrook (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Lytton

Answer: (a)


530. The Viceroy who announced the date of transfer of power to Indian hands:

(a) Linlithgo (b) Wellington
(c) Wavell (d) Mountbatten

Answer: (d)


531. The Viceroy who had been the Commander in Chief of the Indian Army:

(a) Linlithgo (b) Wavell
(c) Mountbatten (d) Irwin

Answer: (b)


532. The Viceroy who was resigned after the Afghan issue in 1876:

(a) Dufferin (b) Northbrook
(c) Curzon (d) Canning

Answer: (b)


533. Who became Governor General two times (1786, 95, 1805)?

(a) Warren Hastings (b) William Bentinck
(c) Cornwallis (d) Hastings I

Answer: (c)


534. Who raised a para-military force called Imperial Service Corps, which was officered by Indians and only inspected by British commanders?

(a) Curzon (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Ripon

Answer: (b)


535. Who repealed the Vernacular Press Act?

(a) Dufferin (b) Mayo
(c) Ripon (d) Hardinge II

Answer: (c)


536. Who suppressed the mutiny of Wahabis:

(a) Canning (b) Mayo
(c) Elgin I (d) Dufferin

Answer: (c)


537. Who was the first Governor General of British India?

(a) Wellesley (b) Robert Clive
(c) Warren Hastings (d) Dalhousie

Answer: (c)


538. Who was the Governor General when Tipu Sultan was defeated and killed in the Fourth Mysore War?

(a) Cornwallis (b) Hastings I
(c) Warren Hastings (d) Wellesley

Answer: (d)


539. Who was the Governor General when Treaty of Amritsir was signed between Renjith Singh and the East India Company?

(a) Minto I (b) Lord Hastings
(c) Cornwallis (d) George Barlow

Answer: (a)


540. Who was the Viceroy during the Jallianwalla Bagh Massacre?

(a) Wellington (b) Hardinge II
(c) Reading (d) Chelmsford

Answer: (d)


541. Who was the Viceroy when capital of British India was transferred from Kolkata to Delhi?

(a) Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Curzon

Answer: (a)


542. Who was the Viceroy when Criminal Procedure Code was brought into effect?

(a) Dalhousie (b) William Bentick
(c) Canning (d) Mayo

Answer: (c)


543. Who was the Viceroy when Durant line was brought into effect?

(a) Landsdowne (b) Curzon
(c) Reading (d) Rippon

Answer: (a)


544. Who was the Viceroy when Edward VII was declared as the emperor of India?

(a) Curzon (b) Rippon
(c) Hardinge II (d) Minto II

Answer: (a)


545. Who was the Viceroy when General Election was held in all the provinces of the British India in 1937?

(a) Linlithgo (b) Irwin
(c) Wavell (d) Chelmsford

Answer: (a)


546. Who was the Viceroy when INC launched Quit India Movement?

(a) Wavell (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Irwin

Answer: (c)


547. Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?

(a) Dufferin (b) Reading
(c) Mayo (d) Curzon

Answer: (a)


548. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?

(a) Mayo (b) Curzon
(c) Hardinge II (d) Minto I

Answer: (a)


549. Who was the viceroy when the first regular census was held in 1881:

(a) Ripon (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I

Answer: (a)


550. Who was the Viceroy when the interim government assumed power on 2nd September, 1946?

(a) Irwin (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Wavell

Answer: (d)