Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 15

476. A spinal injury while horseback riding left this person in lifelong pain for which he wore a metal corset under his clothes. He served as the Viceroy of India. Name this person:

(a) Lord Wellesley (b) Dufferin
(c) Lord Mayo (d) Curzon

 

Answer: (d)


477. The Governor General who had begun his career as a clerk in East India Company in 1750:

(a) William Bentick (b) Warren Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Dalhousie

 

Answer: (b)


478. The Governor General who had lost his left hand in the Napoleonic wars:

(a) Warren Hastings (b) Hardinge I
(c) William Bentick (d) Lord Canning

 

Answer: (b)


479. The Governor General who introduced Sunday as the weekly holiday for government offices:

(a) Hardinge I (b) Hastings I
(c) Dalhousie (d) Canning

 

Answer: (a)


480. The Governor General who succeeded his brother-in-law Lord Ellenborough who had been recalled:

(a) Hardinge I (b) Hardinge II
(c) Dalhousie (d) Lord Canning

 

Answer: (a)


481. The Governor General who was impeached by the British Parliament:

(a) Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie

 

Answer: (a)


482. The last Viceroy of India:

(a) Wavell (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten (d) Wellington

 

Answer: (c)


483. The Viceroy who inaugurated a new province known as the North West Frontier:

(a) Dufferin (b) Lord Rippon
(c) Curzon (d) Hardinge II

 

Answer: (c)


484. The Viceroy who undertook the restoration of the Taj Mahal:

(a) Curzon (b) Chelmsford
(c) Irwin (d) Wellington

 

Answer: (a)


485. The Viceroy who was later killed by a bomb planed in his boat by the Provisional IRA at Mullaghmore, County Sligo, Ireland in 1979:

(a) Wavell (b) Irwin
(c) Wellington (d) Mountbatten

 

Answer: (d)


486. The Viceroy during the Chauri Chaura incident:

(a) Hardinge II (b) Reading
(c) Wellington (d) Chelmsford

 

Answer: (b)


487. Who was the Governor General during the Sepoy Mutiny?

(a) Canning (b) Dalhousie
(c) Dufferin (d) Minto I

 

Answer: (a)


488. Who was the Governor General when Pitt’s India Act was passed?

(a) Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Minto I

 

Answer: (a)


489. Who was the Governor General when Sati was prohibited?

(a) William Bentick (b) Charles Metcalfe
(c) Auckland (d) Hardinge I

 

Answer: (a)


490. The Viceroy during the first sitting of the Constituent Assembly held on 9th December, 1946?

(a) Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Irwin

 

Answer: (c)


491. The Viceroy during the Mopla revolt of 1921:

(a) Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Minto

 

Answer: (a)


492. Cripp’s Mission visited India during the period of:

(a) Wavell (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Mountbatten

 

Answer: (b)


493. He was born with a withered arm and no left hand. He was appointed Viceroy of India in 1926. Name this person:

(a) Reading (b) Irwin
(c) Linlithgo (d) Wavell

 

Answer: (b)


494. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?

(a) Mayo (b) Ripon
(c) Minto (d) Canning

 

Answer: (d)


495. Who was the Viceroy when king George V visited India in 1911:

(a) Curzon (b) Chelmsford
(c) Hardinge II (d) Reading

 

Answer: (c)


496. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?

(a) Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington

 

Answer: (b)


497. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?

(a) Handinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Linlithgo

 

Answer: (b)


498. Who was the Viceroy when Queen Victoria passed away?

(a) Rippon (b) Dufferin
(c) Hardinge II (d) Curzon

 

Answer: (d)


499. Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?

(a) Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Reading

 

Answer: (a)


500. Who was the Viceroy when the British Parliament passed the Indian Independence Act?

(a) Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Wavell

 

Answer: (a)


501. Who was the Viceroy when the Cabinet Mission visited India?

(a) Mountbatten (b) Wavell
(c) Wellington (d) Linlithgo

 

Answer: (b)


502. In World War One this person was wounded in the Battle of Ypres in 1915 and lost an eye. Later he became Viceroy of India. His name is:

(a) Mountbatten (b) Wellington
(c) Curzon (d) Wavell

 

Answer: (d)


503. Mountbatten stepped down from the position of
Governor General of Independent India in:

(a) 1948 (b) 1947
(c) 1949 (d) 1950

 

Answer: (a)


504. Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse:

(a) Dalhousie (b) Canning
(c) Charles Metcalfe (d) Hardinge I

 

Answer: (a)


505. Name the Governor General who is called the “Maker of Modern India”:

(a) Canning (b) William Bentick
(c) Dalhousie (d) Curzon

 

Answer: (c)


506. Name the Governor General who was called ‘Akbar of British India’?

(a) Wellesley (b) Curzon
(c) William Bentick (d) Dufferin

 

Answer: (a)


507. Name the person who resigned his position as Viceroy of India in August 1905 because of a difference of opinion with Lord Kitchener, the British military Commander-in-Chief in India:

(a) Minto I (b) Chelmsford
(c) Curzon (d) Dufferin

 

Answer: (c)


508. Name the Viceroy who was called the “Aurangazeb of British India’?

(a) Wellesley (b) Wavell
(c) Curzon (d) Irwin

 

Answer: (c)


509. The college established by the British at Ajmer was named after the Viceroy:

(a) Mayo (b) Rippon
(c) Dalhousie (d) Curzon

 

Answer: (a)


510. The first Viceroy of India:

(a) Canning (b) Mayo
(c) Ripon (d) Lytton

 

Answer: (a)


511. The Governor General during the second Mysore War:

(a) Hastings I (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Wellesley

 

Answer: (b)


512. The Governor General during the third Mysore War:

(a) Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie

 

Answer: (b)


513. The Governor General when Calcutta medical college was founded:

(a) Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie

 

Answer: (c)


514. The Governor General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:

(a) Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie

 

Answer: (d)


515. The Governor General who died at Ghazipore on the Ganges River where his grave and monument are still maintained by the Indian government:

(a) Wellesley (b) William Bentick
(c) Warren Hastings (d) Cornwallis

 

Answer: (d)