Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 12

351. The second Field Marshall of independent India:

(a) Arjan Singh (b) KM Kariappa
(c) Manekshaw (d) None of these

 

Answer: (b)


352. The first indigenously built missile of India:

(a) Pritvi (b) Nag
(c) Agni (d) Trishul

 

Answer: (a)


353. The first indigenously built air-to-air missile of India:

(a) Maitri (b) Asthra
(c) Nag (d) Akash

 

Answer: (b)


354. The chairman of the Atomic Energy Commission when India conducted its first nuclear explosion:

(a) Homi Sethna (b) Raja Ramanna
(c) Nag Chaudhuri (d) Homi Bhabha

 

Answer: (a)


355. In which district is Pokhran?

(a) Jaipur (b) Ajmer
(c) Alwar (d) Jaisalmer

 

Answer: (d)


356. Who is regarded as the father of atom bomb of India:

(a) Raja Ramanna (b) Nag Chaudhuri
(c) Homi Sethna (d) PK Iyengar

 

Answer: (a)


357. The first country which is not a permanent member of UN Security council to conduct a nuclear experiment:

(a) Pakistan (b) South Korea
(c) Iran (d) India

 

Answer: (d)


358. Name the country which helped India for the development and execution of nuclear device in 1974:

(a) France (b) Canada
(c) Australia (d) Russia

 

Answer: (b)


359. Prime Minister of India during the Pokhran explosion of 1998:

(a) Dewegouda (b) VP Singh
(c) Chandrasekhar (d) AB Vajpayee

 

Answer: (d)


360. India conducted second nuclear experiment in the year:

(a) 1998 (b) 1999
(c) 2000 (d) 2001

 

Answer: (a)


361. Apsara started functioning in:

(a) 1954 (b) 1955
(c) 1956 (d) 1958

 

Answer: (c)


362. Tarapur Atomic power station started functioning in:

(a) 1967 (b) 1968
(c) 1969 (d) 1970

 

Answer: (c)


363. India’s second nuclear reactor:

(a) Cirus (b) Zerlina
(c) Dhruva (d) Kamini

 

Answer: (a)


364. The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt:

(a) Curzon (b) Dufferin
(c) Ripon (d) Minto II

 

Answer: (c)


365. The word ‘National’ was added to the name of Congress during the Nagpur session of:

(a) 1891 (b) 1892
(c) 1897 (d) 1899

 

Answer: (a)


366. The word ‘Swaraj’ was first used in the Congress platform in the 1906 session of:

(a) Pune (b) Lucknow
(c) Surat (d) Kolkata

 

Answer: (d)


367. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:

(a) 1755 (b) 1756
(c) 1757 (d) 1758

 

Answer: (b)


368. Ulgulan was a movement of the:

(a) Agarias (b) Juangs
(c) Mundas (d) Hos

 

Answer: (c)


369. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the war of succession after Aurangazeb?

(a) Muazzam (b) Salim
(c) Farid (d) Khurram

 

Answer: (a)


370. Which modern historian opined that “the so called First National War of Independence of 1857 isneither First, nor National, nor War of Independence.” ?

(a) S.N.Sen (b) Tara Chand
(c) R.C.Majumdar (d) K.K.Dutta

 

Answer: (c)


371. Which session of the Indian National Congress decided to reorganise
Provincial Congress Committees on the basis of linguistic areas:

(a) 1920 Nagpur (b) 1911 Kolkata
(c) 1916 Lucknow (d) 1924 Belgaum

 

Answer: (a)


372. Which tribal leader was regarded as an incarnation of God and Father of the World?

(a) Kanhu Santha (b) Rupa Naik
(c) Birsa Munda (d) Joria Bhagat

 

Answer: (c)


373. Who among the following was the editor of ‘Deenabandhu’?

(a) Dadabhai Naoroji (b) Jotiba Phule
(c) Robert Knight (d) Manmohan Ghosh

 

Answer: (b)


374. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:

(a) 1755 (b) 1756
(c) 1757 (d) 1758

 

Answer: (b)


375. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the war of succession after Aurangazeb?

(a) Muazzam (b) Salim
(c) Farid (d) Khurram

 

Answer: (a)