Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 11

326. The largest minority religion in India:

(a) Sikh religion (b) Christianity
(c) Islam (d) Bahai religion

Answer: (c)


327. The third largest religion in India:

(a) Christianity (b) Islam
(c) Parsi religion (d) Sikh religion

Answer: (a)


328. India has the largest number of …….. in the world:

(a) Parsis (b) Bahais
(c) Sikhs (d) All of these

Answer: (d)


329. India has ………. largest number of Muslims in the world:

(a) Second (b) Third
(c) Fourth (d) Fifth

Answer: (b)


330. The non-Muslim majority country with the largest Muslim population:

(a) Indonesia (b) Bangladesh
(c) India (d) USA

Answer: (c)


331. The Indian state with the largest percentage of Muslims:

(a) Kerala (b) Uttar Pradesh
(c) Jammu Kashmir (d) Orissa

Answer: (c)


332. Which Union Territory/State has the largest percentage of Muslims:

(a) Jammu Kashmir (b) Kerala
(c) Lakshadweep (d) Delhi

Answer: (c)


333. Which region in India has some Christian majority states?

(a) Western (b) Southern
(c) Central (d) North East

Answer: (d)


334. Indian Institute of Petroleum is at:

(a) Mumbai (b) Chennai
(c) Digboi (d) Dehra Dun

Answer: (d)


335. Which is not situated at Bangalore?

(a) Indian Institute of Science
(b) National Aeronautical Laboratory
(c) Tuberculosis Research Centre
(d) National Tuberculosis Institute

Answer: (c)


336. Which is not in Lucknow?

(a) National Botanical Research Institute
(b) Industrial Toxicological Research Centre
(c) Central Drug Research Institute
(d) Central Food Technological Research Institute

Answer: (d)


337. Select the wrongly matched:

(a) All India Malaria Institute- New Delhi
(b) Cholera Research Centre- Mumbai
(c) King Institute of Preventive Medicine- Chennai
(d) National Institute of Mental Health- Bangalore

Answer: (b)


338. National Institute of Communicable Diseases is located at:

(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) Chennai (d) Pune

Answer: (a)


339. National Institute of Oceanography is located at:

(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Panaji (d) Cochin

Answer: (c)


340. Where is Indian Institute of Sugar Technology?

(a) New Delhi (b) Kanpur
(c) Ranchi (d) Mumbai

Answer: (b)


341. Indian Lac Research Institute is at:

(a) Patna (b) Dhanbad
(c) Jamshedpur (d) Ranchi

Answer: (d)


342. National Chemical Laboratory is at:

(a) New Delhi (b) Ahmedabad
(c) Nasik (d) Pune

Answer: (d)


343. National Metullurgical Laboratory is at:

(a) Jamshedpur (b) Dhanbad
(c) Bangalore (d) New Delhi

Answer: (a)


344. The headquarters of Indian Army:

(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) Mumbai (d) Chennai

Answer: (a)


345. Who is regarded as the father of Indian Army?

(a) Pethick Lawrence (b) Stringer Lawrence
(c) Dalhousie (d) Cornwallis

Answer: (b)


346. The first Indian to become the Commander-inChief of Indian Army:

(a) Manekshaw (b) SM Mukherjee
(c) KM Kariappa (d) None of these

Answer: (c)


347. India’s first military base outside India is in the country of:

(a) Tajikistan (b) Kazakhstan
(c) Uzbekistan (d) Kyrgistan

Answer: (a)


348. Where is Armed Forces Medical College?

(a) Dehra Dun (b) Pune
(c) New Delhi (d) Kolkata

Answer: (b)


349. Where is National Defence Academy?

(a) Dehra Dun (b) New Delhi
(c) Khadakvasla (d) Mussoorie

Answer: (c)


350. The first Field Marshall of independent India:

(a) KM Kariappa (b) Manekshaw
(c) Arjan Singh (d) None of these

Answer: (b)