Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 10

301. Yercaud is a hill station in …… in Shevaroy Hills.

(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa

Answer: (a)


302. Which is not in Tamil Nadu?

(a) Udagamandalam (b) Kodaikanal
(c) Coorg (d) Yercaud

Answer: (c)


303. The highest hill station in South India:

(a) Yercaud (b) Munnar
(c) Udagamandalam (d) Kodaikanal

Answer: (c)


304. The Dargah of Sufi saint Khwaja Muinuddin Chishti in:

(a) Ajmer (b) Agra
(c) Fatehpur Sikri (d) Jaipur

Answer: (a)


305. The four most sacred pilgrimage places of Buddhists are Lumbini, Kushinagar, Saranath and……

(a) Vaisali (b) Rajagriha
(c) Bodh Gaya (d) Pavapuri

Answer: (c)


306. Char Dham, the sacred shrines of Badrinath, Kedarnath, Gangotri and Yamunotri related to:

(a) Jains (b) Buddhists
(c) Hindus (d) Parsis

Answer: (c)


307. Which is also called ‘Darbar Sahib’?

(a) Harmandir Sahib (b) Somnath Temple
(c) Khajuraho temple (d) Amarnath Temple

Answer: (a)


308. Which pilgrimage centre of Hindus is also known by the name Mayapur?

(a) Rishikesh (b) Haridwar
(c) Nasik (d) Ujjain

Answer: (b)


309. In which country is Mansarovar?

(a) China (b) India
(c) Pakistan (d) Nepal

Answer: (a)


310. The place where Lord Krishna was born?

(a) Mathura (b) Dwaraka
(c) Ayodhya (d) Prayag

Answer: (a)


311. The place which was a temporary residence of Rama during the 14 years of exile?

(a) Ayodhya (b) Lanka
(c) Kishkindha (d) Nasik

Answer: (d)


312. The place where Ganga, Yamuna and mythical Saraswati meet:

(a) Devaprayag (b) Agra
(c) Haridwar (d) Prayag

Answer: (d)


313. The place where Lord Rama built a bridge across the sea:

(a) Rameswaram (b) Ayodhya
(c) Haridwar (d) Nasik

Answer: (a)


314. The train that covers the longest distance:

(a) Kerala Express (b) Taj Express
(c) Vivek Express (d) Himasagar Express

Answer: (a)


315. Himasagar Express covers a distance of:

(a) 4000 (b) 3751 km
(c) 2933 (d) 3214

Answer: (b)


316. The headquarters of Konkan Railway is Belapur House in:

(a) Navy Mumbai (b) Mangalore
(c) Chennai (d) New Delhi

Answer: (a)


317. The train that connects India and Pakistan:

(a) Maitri Express (b) Samjhota Express
(c) Shaheed Express (d) Taj Express

Answer: (b)


318. Thar Express connects India and…..

(a) Bangladesh (b) Nepal
(c) Pakistan (d) None of these

Answer: (c)


319. Maitri Express connects India and:

(a) Nepal (b) Pakistan
(c) Bangladesh (d) None of these

Answer: (c)


320. Which train runs between Attari (India) and Wagha (Pakistan) ?

(a) Thar Express (b) Samjhota Express
(c) Maitri Express (d) None of these

Answer: (b)


321. The colour of Rajdhani Express trains:

(a) Red (b) Blue
(c) Yellow (d) Green

Answer: (a)


322. The colour of ordinary trains in India:

(a) Yellow (b) Yellow
(c) Green (d) Blue

Answer: (d)


323. The distance of rails in metre gauge:

(a) 1000mm (b) 1676 mm
(c) 762mm (d) 610mm

Answer: (a)


324. India is the birth place of four major religionsHinduism, Buddhism, Jainism and…….

(a) Parsi religion (b) Bahai religion
(c) Shintoism (d) Sikh religion

Answer: (d)


325. The second largest religion in India:

(a) Christianity (b) Islam
(c) Sikh religion (d) Parsi religion

Answer: (b)