Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 02

31. Bhilai Steel Plant is in the state of:

(a) Chhatisgarh (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Jharkhand

Answer: (a)


32. ‘Tirich Mir’ is a mountain peak in:

(a) India (b) Pakistan
(c) Nepal (d) Bhutan

Answer: (b)


33. To which mineral ‘Raniganj’ is associated?

(a) Coal (b) Copper
(c) Diamond (d) Gold

Answer: (a)


34. The National Institute for Visually Handicapped is situated at:

(a) New Delhi (b) Dehra Dun
(c) Kolkatta (d) Chennai

Answer: (b)


35. Which Indian state has the largest number of Loksabha seats?

(a) Uttar Pradesh (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) West Bengal

Answer: (a)


36. Gandhiji spent 2089 days in Indian prisons. Where was his last confinement?

(a) Aga Khan Palace, Pune
(b) Yervada jail (c) Tihar jail
(d) None of these

Answer: (a)


37. The venue of first National Games held in 1985:

(a) Pune (b) Mumbai (c) New Delhi (d) Imphal

Answer: (c)


38. Tulu is a ….. language:

(a) Indo-Aryan (b) Dravidian
(c) Sino-Tibetan (d) Austric

Answer: (b)


39. Chandranagar, a former European colony was added to the State of ……. in 1954.

(a) Andhra Pradesh (b) West Bengal
(c) Tamil Nadu
(d) Orissa

Answer: (b)


40. The most abundant fruit in India:

(a) Jackfruit (b) Mango
(c) Guava (d) Apple

Answer: (b)


41. Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology is the first agricultural university in India. It is in the state of:

(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh (d) Haryana

Answer: (a)


42. Dharavi, India’s largest slum is in:

(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these

Answer: (b)


43. Which port city in India is situated on Salsette island?

(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam

Answer: (b)


44. Nagarjuna Srisailam sanctuary is the largest ……. In India.

(a) snake park (b) tiger reserve
(c) lion safari park (d) deer park

Answer: (b)


45. Parameswarakund is a place of pilgrimage in the state of:

(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Arunachal

Answer: (d)


46. During the epic period which region in India was known as ‘Pragjyotisha’:

(a)Orissa (b) Gujarat
(c) Assam (d) Bengal

Answer: (c)


47. The first expressway of India:

(a) Delhi-Kanpur
(b) Ahmedabad-Vadodara
(c) Chennai-Tambaram
(d) Jaipur- Delhi

Answer: (b)


48. Veeresalingam was a reformer in:

(a) Andhra Pradesh
(b) Uttar Pradesh (c) Punjab
(d) Tamil Nadu

Answer: (a)


49. Who was known as ‘Socretes of Maharashtra’:

(a) Gopalakrishna Gokhale
(b) Pheroz Shah Mehta
(c) K.T.Telang (d) B.G.Tilak

Answer: (a)


50. The new name of Sudhamapuri:

(a) Porbandar (b) Gandhinagar
(c) Ahmedabad (d) Surat

Answer: (a)


51. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:

(a)Manas National Park
(b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park
(d) Kanha National Park

Answer: (d)


52. The Virupaksha Temple is situated at:

(a) Puri (b) Mahabaleshwar
(c) Hampi (d) Madurai

Answer: (c)


53. The largest religion in Lakshadweep:

(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism

Answer: (b)


54. The oldest municipal corporation in India:

(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad

Answer: (c)


55. Madurai is situated on the banks of the river:

(a) Cauveri (b) Vaigai (c) Siruvani (d) Krishna

Answer: (b)


56. A hill station in India set up by Americans:

(a) Udagamandalam (b) Dehra Dun
(c) Kodaikanal (d) Shimla

Answer: (c)


57. Which type of landform is occupied by the largest portion of India?

(a) Mountains (b) Hills
(c) Plateau (d) Plains

Answer: (d)


58. Which country has the world’s highest percentage of arable land to the total geographical area:

(a) China (b) India
(c) Pakistan (d) Russia

Answer: (b)


59. The approximate number of villages in India is —— lakhs.

(a) six (b) seven
(c) ten (d) nine

Answer: (a)


60. ……. has the world’s largest cattle and buffalo population.

(a) China (b) Russia
(c) India (d) USA

Answer: (c)