Categories
Assistant Facts on India

Facts about India – 01

1. In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in:

(a) 1950 (b) 1959
(c) 1960 (d) 1964

Answer: (b)


2. The major part of the Western Ghats lies in the state of:

(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa

Answer: (b)


3. Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?

(a) Sikh (b) Parsi
(c) Bahai (d) Jain

Answer: (c)


4. In which Indian State Pahari language is spoken?

(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh

Answer: (d)


5. Rajiv Gandhi was born in:

(a) Allahabad (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Dehra Dun

Answer: (c)


6. Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancement of People’s Action and Rural Technology)?

(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad (d) Kolkata

Answer: (a)


7. The State in India which has the largest number of Local Self Government
Institutions:

(a) Madhya Pradesh(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra (d) Tamil Nadu

Answer: (b)


8. Which is the smallest district in the Indian Union?

(a) Lakshadweep (b) Yanam
(c) Mahe (d) Diu

Answer: (c)


9. The most urbanised state in India

(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Goa (d) None of these

Answer: (c)


10. The Indian States which have an equal number of Members in the Lok Sabha (42):

(a) Bihar and Maharashtra
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Andhra Pradesh and West Bengal
(d) West Bengal and Maharashtra

Answer: (c)


11. Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of Slave
rulers were situated at:

(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Badami (d) Allahabad

Answer: (b)


12. Gopinath Bordoli was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna belonged to the State of:

(a) Maharashtra (b) Asom
(c) West Bengal (d) Bihar

Answer: (b)


13. Amarnath is a holy place for:

(a) Hindus (b) Jains
(c) Buddhists (d) Christians

Answer: (a)


14. Lepchas are the tribal people in:

(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa

Answer: (a)


15. ‘The Pearl Harbour of India’:

(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat

Answer: (a)


16. The second largest Union Territory in India, in terms of area:

(a) Andaman and Nicobar (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh

Answer: (b)


17. The most widely spoken foreign language in India:

(a) French (b) Arabic
(c) Portuguese (d) English

Answer: (d)


18. Which of the following is the biggest state-run organisation in India?

(a) Department of Defence
(b)Posts and Telegraph Department
(c) Railways
(d) Central Public Works Department

Answer: (c)


19. Which of the following states of the Indian Union does not have a bicameral legislature?

(a) Jammu and Kashmir (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka

Answer: (c)


20. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian languages:

(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Arabic (d) None of these

Answer: (b)


21. A Bill is published in the Gazette of India after the:

(a) First reading
(b) Second reading
(c) Third reading
(d) Report Stage

Answer: (a)


22. National Institute of Nutrition is located in:

(a) Hyderabad (b) Indore
(c) Karnal (d) Bhopal

Answer: (a)


23. Zawar mines is in the state of:

(a) Bihar (b) Jharkhand
(c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh

Answer: (c)


24. Almora hill station is in the state of:

(a) Uttarakhand (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam

Answer: (a)


25. The coastline of India including those of the islands is:

(a) 15200 km (b) 7816.6 km
(c) 7516.6 km (d) 6200 km

Answer: (c)


26. Arakan Yoma is an extension of the Himalayas located in:

(a) Baluchistan (b) Nepal
(c) Kashmir (d) Myanmar

Answer: (d)


27. The oldest inhabitants of India are considered to be:

(a) Negritoes (b) the Mediterranean
(c) Mongoloids (d) Indo-Aryans

Answer: (a)


28. The State which instituted the Kanshi Ram Sports Award:

(a) Haryana (b) Uttar Pradesh
(c) Bihar (d) Jharkhand

Answer: (b)


29. The mountain range between Narmada and Tapti:

(a) Karakoram (b) Patkai
(c) Aravalli (d) Satpura

Answer: (d)


30. Which State has the lowest number of Members in the Legislative Assembly?

(a) Goa (b) Sikkim
(c) Manipur (d) Meghalaya

Answer: (b)


to be continued…