Categories
Assistant Topics

COMPANY/BOARD/CORPORATION ASST. : MODEL QUESTIONS 6

1. The constitution of India adopted the idea of Directive Principles of State Policy from the constitution of

A: Canada
B:-U.K
C:-U.S.A
D:-Ireland

 

Correct Answer:- Option-D

 

2. Which is not among the Fundamental Rights?

A:-Right against Exploitation
B:-Right to property
C:-Right to constitutional remedies
D:-Right to equality

 

Correct Answer:- Option-B

 

3. Who is the highest law officer in India?

A:-Attorney General
B:-Advocate General
C:-President of India
D:-Chief Justice

 

Correct Answer:- Option-A

 

4. Expand KELSA

A:-Kerala Legal Service Authority
B:-Kerala State Legal Services Authority
C: Kerala’s Legal Service Association
D:-Kerala Legal Studies Authority

 

Correct Answer:- Option-B

 

5. First Digital State in India is

A:-Haryana
B:-Sikkim
C:-Kerala
D:-Uthar Pradesh

 

Correct Answer:- Option-C

 

6. The International Day for the Elimination of violence against women is

A:-November 10
B:-November 15
C:-November 20
D:-November 25

 

Correct Answer:- Option-D

 

7. Litho printing in Kerala was introduced by the Protestant missionary

A:-Johan Guttenberg
B:-W.J. Ringletaube
C:-Father Mateer
D:-Herman Gundert

 

Correct Answer:- Option-D

 

8. Name the Social Reformer who has founded Jathinashini Sabha through which he promoted inter-caste marriage in Kerala

A:-Swami Ananda Theerthan
B:-K. Ayyappan
C:-Sree Narayana Guru
D:-Brahmananda Siva Yogi

 

Correct Answer:- Option-A

 

9. The Temple Entry Proclamation was issued in the year

A:-1931
B:-1932
C:-1936
D:-1939

 

Correct Answer:- Option-C

 

10. The Founder of Swadeshabhimani Newspaper was

A:-C. Krishnan
B:-Vakkom Abdulkhadar Maulavi
C:-K. Ramakrishna Pillai
D:-C. Krishna Pillai

 

Correct Answer:- Option-B

 

11. The novel was written by C.V. Raman Pillai

A:-Marthandavarma
B:-Bhutarayar
C:-Kerala Simham
D:-Vishakanyaka

 

Correct Answer:- Option-A

 

12. The woman, who is famous through the ‘Rajadhani March’ to Kaudiyar Palace

A:-Akkamma Cheriyan
B:-Anna Chandi
C:-Arya Pallam
D:-A.V. Kuttimalu Amma

 

Correct Answer:- Option-A

 

13. Who founded common wells called ” Munthi Rikkinar” for people from all castes?

A:-Sahodharan Ayyappan
B:-S.N. Guru
C:-Vaikunda Swamikal
D:-Kumara Gurudevan

 

Correct Answer:- Option-C

 

14. Kallumala Agitation associated with

A:-K.P. Karuppan
B:-Ayyankali
C:-Lalitha Prabhu
D:-Parvathi Nenmenimangalam

 

Correct Answer:- Option-B

 

15. Who is known as “Kerala Vyasa”?

A:-Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
B:-A.R. Raja Raja Varma
C:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
D:-Rama Varma Thampuran

 

Correct Answer:- Option-A

 

16. ‘Beti Bachao’ ‘Beti Padhao’ scheme has been launched in India in

A:-April 2015
B:-March 2015
C:-January 2015
D:-February 2015

 

Correct Answer:- Option-C

 

17. The master gland of the human body is

A:-Adrenal gland
B:-Thyroid gland
C:-Thymus gland
D:-Pituitary gland

 

Correct Answer:- Option-D

 

18. The European country associated with BREXIT

A:-Belgium
B:-Britain
C:-France
D:-Brazil

 

Correct Answer:- Option-B

 

19. The Malayalam poet who bagged Asan Smaraka Award 2016 is

A:-Akkitham
B:-O.N.V. Kurup
C:-Kavalam Narayana Kurup
D:-Chemmanam Chacko

 

Correct Answer:- Option-D

 

20. The 12th person among the Chief Ministers of Kerala is

A:-Sri Ummen Chandy
B:-V.S. Achuthanandan
C:-Pinarayi Vijayan
D:-A.K. Antony

 

Correct Answer:- Option-C