Categories
Assistant Topics

COMPANY/BOARD/CORPORATION ASST. : MODEL QUESTIONS 5

1. Which Amendment Act has created the 9th Schedule of the Indian Constitution?

A:-The Constitution (First Amendment) Act, 1951
B:-The Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
C:-The Constitution (Ninth Amendment) Act, 1960
D:-The Constitution (Fourteenth Amendment) Act, 1962

 

Correct Answer:- Option-A

 

2. Who decides the nature of a Bill in the Indian Union?

A:-The President
B:-The Prime minister
C:-The Speaker of Lok Sabha
D:-The Parliament

 

Correct Answer:- Option-C

 

3. Who introduced Printing Press in Kerala?

A:-The English
B:-The French
C:-The Dutch
D:-The Portuguese

 

Correct Answer:- Option-D

 

4. The book ‘Vrithamanjari’ was written by

A:-A.R. Raja Raja Varma
B:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
C:-Kunhikuttan Thampuran
D:-Kochunni Thampuran

 

Correct Answer:- Option-A

 

5. The ‘Samyukta Rashtriya Samathi’ ( Joint Political Congress ), the organization, was in connection with

A:-Punnapra – Vayalar Upheaval
B:-Abstention Movement
C:-Electricity Agitation
D:-Malabar Rebellion

 

Correct Answer:- Option-B

 

6. ‘Sabdikkunna Kalappa’ a short story written by

A:-Muttathu Varkey
B:-Keshav Dev
C:-Ponkunnam Varky
D:-S K Pottakkad

 

Correct Answer:- Option-C

 

7. Who organized an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram

A:-Sree Narayana Guru
B:-Chattampi Swamikal
C:-Vagbhadananda
D:-Brahmananda Sivayogi

 

Correct Answer:- Option-A

 

8. Who was the director of the film ‘Perariyathavar’

A:-Renjith
B:-Lal Jose
C:-Dr Biju
D:-Amal Neerad

 

Correct Answer:- Option-C

 

9. Who was the recipient of ‘Vyasa Samman’ of 2013?

A:-Amar Kanth
B:-Viswanath Tripathi
C:-Narendra Kohli
D:-Ramdarash Misra

 

Correct Answer:- Option-B

10. Which team was the first champion of the ‘Hero Indian Super League’?

A:-F C Goa
B:-F C Pune City
C:-Kerala Blasters
D:-Atletico De Kolkata

 

Correct Answer:- Option-D

 

11. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as?

A:-Ganga
B:-Sindhu
C:-Brahmaputra
D:-Mahanadi

 

Correct Answer:- Option-C

 

12. The minimum age to qualify for election to the Loksabha is

A:-25 years
B:-21 years
C:-18 years
D:-35 years

 

Correct Answer:- Option-A

 

13. According to the Indian Constitution, the ‘Residuary Power of Legislation’ belongs to

A:-The Cabinet
B:-The Parliament
C:-Supreme Court of India
D:-The President

 

 

Correct Answer:- Option-B

 

 

14. Impeachment proceedings against the President of India can be initiated against the charge of ———–?

A:-Proved misbehavior
B:-Violation of the Indian Constitution
C:-Incapacity
D:-Convicted for an offense involving moral turpitude

 

Correct Answer:- Option-B

 

 

15. The constitutional provisions described as the ‘heart and soul of the Constitution’ by Dr. B R Ambedkar is …………………?

A:-Article 14
B:-Article 19
C:-Article 21
D:-Article 32

 

Correct Answer:- Option-D

 

 

16. Who was the first Chairperson of National Human Rights Commission?

A:-Justice A. S. Anand.
B:-Justice Ranganath Misra.
C:-Justice Hidayatullah.
D:-Justice V. R. Krishna Iyer.

 

Correct Answer:- Option-B

 

 

17. Which one of the following statutes provide for the establishment of a National Tribunal for the effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests a
resources?

A:-The National Green Tribunal Act,2010.
B:-The Environment Protection Act,1986.
C:-The National Environment Appellate Authority Act,1997.
D:-The National Environment Tribunal Act,1995.

 

Correct Answer:- Option-A

 

 

18. If the information sought under The Right to Information Act,2005 concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within …………………..

A:-12 hours.
B:-24 hours.
C:-48 hours.
D:-none of the above.

 

Correct Answer:- Option-C

 

 

19. Which one of the following is a National mission on financial inclusion for ensuring access to various financial services to all households in the country?

A:-PMJDY
B:-PMRY
C:-PMRDFS
D:-PMGSY

 

Correct Answer:- Option-A

 

 

20. The Juvenile Justice Act, 2000 deals with ………………………………..

A:-Juveniles in conflict with the law.
B:-Children in need of care.
C:-Children in need of protection.
D:-All of the above.

 

Correct Answer:- Option-D