Categories
Assistant Topics

COMPANY/BOARD/CORPORATION ASST. : MODEL QUESTIONS 4

1:-Which of the following leader is not belong to 1921 Malabar Rebellion?

A:-Mamburam Thangal
B:-Seethikoya Thangal
C:-Ali Musliyar
D:-Variyankunnath Kunhahamed Haji

 

Correct Answer:- Option-A

2:-Constituent Assembly formed by the provisions of _____________ plan.

A:-Mountbatten Plan
B:-Cabinet Mission Plan
C:-Vavel Plan
D:-June 3rd Plan

 

Correct Answer:- Option-B

3:-Who is the Sports Minister of Kerala State?

A:-K.T. Jaleel
B:-Mercy Kutty Amma
C:-Thomas Chandy
D:-A.C. Moideen

 

Correct Answer:- Option-D

4:-Who published ‘Hortus Indicus Malabaricuss’ the encyclopedia of Indian botany?

A:-British
B:-Portuguese
C:-Dutch
D:-French

 

Correct Answer:- Option-C

5:-Which is the first complete news channel in Malayalam?

A:-Asianet
B:-India Vision
C:-Mathruboomi News
D:-Manorama News

 

Correct Answer:- Option-B

6:-Who is the author of Malayalam novel, ‘Barsa’?

A:-Subash Chandran
B:-V.K.Prakash
C:-Dr. Kadeeja Mumthaz
D:-P. Valsala

 

Correct Answer:- Option-C

7:-Who is the Vice Chancellor of Malayalam University?

A:-Dr. K.Radhakrishnan
B:-Dr. Mohamed Basheer
C:-Dr. M.N.Karasseri
D:-Dr.K.Jayakumar

 

Correct Answer:- Option-D

8:-In which district situates the ‘Kadampuzha temple’ famous for ‘Muttarukkal’?

A:-Malappuram
B:-Kozhikode
C:-Thrissur
D:-Palakkad

 

Correct Answer:- Option-A

9:-Which is the largest Constitution in the World?

A:-Indian
B:-American
C:-British
D:-Netherland

 

Correct Answer:- Option-A

10:-Which is the novel written by Ambikasudan Mangad based on real story of ‘Endosulfan’ victims of Kasargod district?

A:-Maveli Manram
B:-Om Sangeerthan Pole
C:-Nattu Gadhika
D:-Enmakaje

 

Correct Answer:- Option-D

11:-‘Kudumbasree’ firstly introduced in which district?

A:-Malappuram
B:-Kottayam
C:-Alappuzha
D:-Pathanamthitta

 

Correct Answer:- Option-C

12:-Who led the ‘Savarnajatha’?

A:-A.K. Gopalan
B:-Mannath Padmanabhan
C:-T.K. Madhavan
D:-V.T.Battathirippad

 

Correct Answer:- Option-B

13:-Who is the first President of Travancore State Congress?

A:-Pattam Thanu Pillai
B:-T.M. Varghese
C:-N.V.Joseph
D:-P.K.Kunj

 

Correct Answer:- Option-A

14:-Who is the founder of ‘Swadeshabhimani’ daily?

A:-K.Ramakrishna Pillar
B:-Vakkom Abdul Kader Moulavi
C:-Theruvath Raman
D:-K.P. Kesava Menon

 

Correct Answer:- Option-B

15:-Who is the author of ‘Dhyanasallapangal’?

A:-Ayyankali
B:-Mar Kuriakose Elias Chavara
C:-Chattampi Swamikal
D:-Vaikunta Swamikal

 

Correct Answer:- Option-B

16:-Who led the Kurichia Revolt of 1812?

A:-Pazhassi Raja
B:-Kaithevi Ambu
C:-Thalakkal Chandu
D:-Rama Nambi

 

Correct Answer:- Option-D

17:-Expand ‘ICDS’

A:-International Child Development Scheme
B:-Integrated and Comprehensive Development Scheme
C:-Integrated Child Development Scheme
D:-Integrated City Development Scheme

 

Correct Answer:- Option-C

18:-Which is the first tourism village of Kerala?

A:-Kumbalangi
B:-Vengara
C:-Kumarakom
D:-Pookode

 

Correct Answer:- Option-A

19:-Which is the first political drama in Malayalam?

A:-Ningal Enne Communistaki
B:-Mooladhanam
C:-Samatwavadhi
D:-Pattabakki

 

Correct Answer:- Option-D

20:-Which is the Malayalam novel jointly written by N.P.Mohamed and M.T.Vasudevan Nair?

A:-Ennapadam
B:-Arabipponnu
C:-Verukal
D:-Randamoozham

 

Correct Answer:- Option-B

 


Source: http://www.pscblog.in