Categories
Assistant Topics

COMPANY / BOARD / CORPORATION ASST. : MODEL QUESTIONS 2

1:-African Liberation Day is on

A:-May 25th
B:-May 8th
C:-June 16th
D:-March 8th

Correct Answer:- Option-A

2:-May 4th Movement is commemorated as

A:-May Day
B:-Children’s Day
C:-International Mothers Day
D:-World Health Day

Correct Answer:- Option-A

3:-Who is the highest legal adviser of Government of India?

A:-Supreme Court Chief Justice
B:-Attorney General of India
C:-Comptroller and Audit General of India
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

4:-Union List consist of how many subjects?

A:-36
B:-46
C:-97
D:-106

Correct Answer:- Option-C

5:-Finance Committee set up on the basis of which Article of Indian Constitution?

A:-IV
B:-V
C:-356
D:-280

Correct Answer:- Option-D

6:-All India Women’s Conference founded in

A:-1919
B:-1920
C:-1927
D:-1928

Correct Answer:- Option-C

7:-Who wrote ‘The Bengali Primer’ in the Bengali language?

A:-Iswara Chendra Vidya Sagar
B:-Debendranath Tagore
C:-Derozio
D:-Aswani Kumar Tagore

Correct Answer:- Option-A

8:-Who was the founder of Bathune School for women in 1849?

A:-David Hare
B:-Vidya Sagar
C:-Ram Mohan Roy
D:-Debendranath Tagore

Correct Answer:- Option-B

9:-Who was known as Vidya Sagar of Maharashtra?

A:-Jaganath Sanker Seth
B:-Bahu Daji
C:-Govinda Rao Phule
D:-Karsondas Mauji

Correct Answer:- Option-C

10:-Mamburan Sayyed Alavi thangal is associated with which revolt?

A:-Malappuram revolt
B:-Manarkad revolt
C:-1921 rebellion
D:-Cherur revolt

Correct Answer:- Option-D

11:-Who was the political leader who was arrested due to Kozhancheri speech?

A:-N. V. Joseph
B:-A. K. Pillai
C:-T. K. Madhavan
D:-C. Kesevan

Correct Answer:- Option-D

12:-Who published ‘Alameen’ the newspaper in Arabi Malayalam?

A:-Mamburam Sayyed Fazal Thangal B:-Vakkom Moulavi
C:-Mohammed Abdurahiman Sahib
D:-Makti Tangal

Correct Answer:- Option-C

13:-Who headed the Ezhava memmorial ?

A:-C. Kesavan
B:-Dr. Palppu
C:-K. Madhavan
D:-T. K. Raghavan

Correct Answer:- Option-B

14:-Who was the Master Brain of Malayali Memorial ?

A:-G. P. Pillai
B:-C. Kesevan
C:-A. K. Pillai
D:-N. V. Josheph

Correct Answer:- Option-A

15:-Among the following social reformers who advocated infallibility of Vedas at first

A:-Swami Dayanantha Saraswathi
B:-Swami Vivekananda
C:-Swami Sradhananda
D:-Devendranath Tagore

Correct Answer:- Option-D

16:-Who was known as ‘Lokahitwadi’?

A:-M. G. Ranade
B:-Paramahamsa Mandali
C:-Gopal Hari Deshmuk
D:-Chinna Basava

Correct Answer:- Option-C

17:-Who is known as Ram Mohan Roy of South India?

A:-Veera Salingam
B:-Sri Narayana Guru
C:-Periyar E. V. Rama Swami Naiker
D:-Subramaniya Bharathi

Correct Answer:- Option-A

18:-What was the Socio-Religious Reform Movement that worked for the revival and strengthening of ancient
religious like Hinduism, Zoroastrianism and Buddhism?

A:-Brhama Samaj
B:-Theosophical Society
C:-Prarthana Samaj
D:-Rama Krishna Mission

Correct Answer:- Option-B

19:-Who was the first Secretary of Brahma Samaj?

A:-Chendrashekar Dub
B:-Prasanna Kumar Tagore
C:-David Hare
D:-Tarachand Chakravarti

Correct Answer:- Option-D

20:-Fundamental Duties of Indian citizen came in which part of Indian Constitution?

A:-III
B:-IV A
C:-VI
D:-VII

Correct Answer:- Option-B