Categories
Assistant Topics

COMPANY / BOARD / CORPORATION ASST. : MODEL QUESTIONS 1

1:-In which article of the Indian Constitution deals with the Uniform Civil Code for the Citizen?

A:-43(A)
B:-44
C:-50
D:-41

Correct Answer:- Option-B

2:-Which is the only gland that can act as endocrine and exocrine gland in human body?

A:-Pancreas gland
B:-Pituitary gland
C:-Thymus gland
D:-Thyroid gland

Correct Answer:- Option-A

3:-The person suffering from both myopia and hypermetropia can be corrected by using a ________.

A:-Cylindrical lens
B:-Convex lens
C:-Bifocal lens
D:-Concave lens

Correct Answer:- Option-C

4:-Out of the following substance which does not undergo sublimation?

A:-Iodine
B:-Camphor
C:-Naphthalene
D:-Sugar

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is not a cropping pattern useful in increasing food production?

A:-Mixed cropping
B:-Hybridization
C:-Inter cropping
D:-Crop rotation

Correct Answer:- Option-B

6:-Name the First country to pass the Right to Information Act

A:-Sweeden
B:-Belgium
C:-Bolivia
D:-Denmark

Correct Answer:- Option-A

7:-The Thanneermukkam barrage is built across the _________.

A:-Ashtamudi lake
B:-Pookkode lake
C:-Sasthamkotta lake
D:-Vembanad lake

Correct Answer:- Option-D

8:-Gandhiji met Ayyankali at Venganoor in

A:-1935
B:-1937
C:-1936
D:-1938

Correct Answer:- Option-B

9:-Female oriented, community based, poverty reduction project of Govt. of Kerala, Kudumbasree was launched
on ___________.

A:-17th May 1998
B:-17th April 1998
C:-17th June 1998
D:-17th March 1998

Correct Answer:- Option-A

10-Which of the following is not a bacterial diseases?

A:-Plague
B:-Cyphilis
C:-Mumps
D:-Cholera

Correct Answer:- Option-C

11-The founder of World Wide Web (WWW)

A:-Bill Gates, Paul Allen
B:-Jan Koum, Brian Acton
C:-Tim Berners Lee
D:-Ray Tomlinson

Correct Answer:- Option-C

12:-The Vice-Chairman and the Chief Executive Officer of NITI Aayog are appointed by

A:-The President of India
B:-The Prime Minister of India
C:-The Chief Justice of India
D:-The Joint Parliamentary Committee

Correct Answer:- Option-B

13:-The Next Olympics (2020) at

A:-Brazil
B:-Japan
C:-Britain
D:-China

Correct Answer:- Option-B

14:-The poet who called Sree Narayana Guru as ‘Second Buddha’?

A:-Kumaranasan
B:-Vallathol
C:-Vayalar Ramavarma
D:-G. Sankara Kurup

Correct Answer:- Option-D

15:-The founder of the ‘Theosophical Society in Calicut’,

A:-Manjeri Rama Iyer
B:-K.P. Kesava Menon
C:-C. Krishnan
D:-Dr. K.V. Choi

Correct Answer:- Option-A

16:-Name, the INA hero who landed at Tanur, Kerala and was executed by the British?

A:-K.B. Menon
B:-Chembaka Raman Pillai
C:-Vakkom Abdul Khader
D:-Muhammad Abdul Rahiman

Correct Answer:- Option-C

17:-The Hindi word ‘Kitaab’ is derived from which language?

A:-Persian
B:-Arabic
C:-Farsi
D:-Urdu

Correct Answer:- Option-B

18:-The First Nobel Prize in Economics was awarded to

A:-Paul A. Samuelson
B:-Stiglitz
C:-Amartya Sen
D:-Jan Tinberganand Ragnar

Correct Answer:- Option-D

19:-Chile Saltpetre is the common name of

A:-Sodium nitrite
B:-Potassium nitrate
C:-Sodium nitrate
D:-Potassium nitrite

Correct Answer:- Option-C

20-Who was the founder of ‘Granth Sala Sangham’

A:-P.N. Panickar
B:-K.N. Panickar
C:-G. Sankara Kurup
D:-Dr. K.M. George

Correct Answer:- Option-A

21:-The elements which are found in the coastal plains of Kerala are

A:-Aluminium and Silicon
B:-Ilmenite and Monozite
C:-Serelium and Borax
D:-Hematite and Copper

Correct Answer:- Option-B

22:-Who started the newspaper called ‘Sujananandini’?

A:-C. Krishnan
B:-C.V. Kunhiraman
C:-K. Kelappan
D:-Kesavan Asan

Correct Answer:- Option-D

23:-What is the full form of MSY?

A:-Mahila Samridhi Yojana
B:-Mahila Samyojak Yojana
C:-Mahila Samskrithi Yojana
D:-Mahila Samskara Yojana

Correct Answer:- Option-A

24:-The Militant Organization, ”Indian Republican Army”

A:-Yogesh Chandra Chatterjee
B:-Jatin Mukherjee
C:-Surya Sen
D:-Rash Bihari Bose

Correct Answer:- Option-C

25:-The term, ‘United Nations’ was coined by

A:-Churchill
B:-Roosevelt
C:-Stalin
D:-Jefferson

Correct Answer:- Option-B