Categories
Assistant Topics

Assistant Special Selected Questions 07

SECRETARIAT ASSISTANT / COMPANY BOARD ASSISTANT SELECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2018


INDIA

1. In which area does the Sabarmati rise?

(a) The Satpuras
(b) The Vindhyas
(c) The Western Ghats
(d) Aravallis

 

2. Which area in India gets the summer monsoon first?

(a) The Himalayas
(b) The Eastern Ghats
(c) The Western Ghats
(d) Indo-Gangetic Plain

 

3. Which one of the following joins the Ganga from the south?

(a) Gomti
(b) Gandak
(c) Teesta
(d) Sone

 

4. Which one is a landlocked state?

(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

 

5. Of which major river system does Teesta forms a major part?

(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Godavari
(d) Indus

6. During the period of South-west monsoon, Tamil Nadu remains dry because:

(a) the winds do not reach this area
(b) there are no mountains in this area
(c) it lies in the rain shadow area
(d) the temperature is too high to let the winds cool down

 

7. Which river flows between the Satpuras and the Vindhyas?

(a) Godavari
(b) Narmada
(c) Tapti
(d) Gandak

 

8. Rajasthan receives very little rain because:

(a) It is too hot
(b) There is no water available and thus winds remain dry
(c) the monsoon fails to reach this area
(d) the winds do not come across any barrier to cause the necessary uplift to cool the winds

 

9. The Aravallis fail to cause orographic precipitation in Rajastan beacuse:

(a) they are not sufficiently high
(b) the monsoons do not reach them
(c) they lie parallel to the direction of the winds
(d) they do not support any vegetation

 

10. When are temperatures the highest in Southern India?

(a) June
(b) April
(c) July
(d) August

 

11. Which is the southernmost unit of India?

(a) Kanyakumari
(b) Lakshadweep
(c) Great Nicobar
(d) Rameswaram

 

12. From which river has the Rajasthan Canal (Indira Gandhi Canal) been taken out?

(a) Chambal
(b) Ravi
(c) Beas
(d) Sutlej

 

13. Which area in India receives least rainfall?

(a) Leh
(b) The Western Ghats
(c) Eastern Rajasthan
(d) Western Tamil Nadu

 

14. Which river has been harnessed under the Bhakra Nangal Project?

(a) Ganga
(b) Sutlej
(c) Chenab
(d) Ravi

 

15. Which of the following places receives maximum solar energy in December?

(a) Kolkata
(b) Amritsir
(c) Delhi
(d) Chennai

 

16. Which part of the country receives precipitation from the Bay of Bengal branch of the monsoons as well as the Arabian Sea branch?

(a) West Bengal
(b) The Punjab plains
(c) Maharashtra
(d) Bihar plateau

 

17. The maximum daily range of temperature can be
observed at:

(a) Chennai
(b) Thiruvananthapuram
(c) Delhi
(d) Mumbai

 

18. Where are tea and coffee both grown?

(a) North West India
(b) North East India
(c) Central India
(d) Southern India

 

19. In which state is the Dhuvaran Thermal Power station is located?

(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

 

20. If the time of sunrise in Arunachal Pradesh is 6.00 a.m, what will be the probable time of sunrise in Saurashtra?

(a) 6.30 am
(b) 7.00 am
(c) 8.00 am
(d) 5.30 am


Answers

1 (d) 2(c) 3 (d) 4 (a) 5(b) 6(c) 7(b) 8(d) 9(c) 10(b) 11(c) 12(d) 13(c) 14(b) 15(d) 16(b) 17(c) 18(d) 19(c) 20(c)