Categories
Repeating Questions

അസിസ്റ്റന്റ് എക്സാം സ്പെഷ്യൽ – നവോത്ഥാനം

ഏറ്റവും പ്രാധാന്യമർഹിക്കുന്ന 25 ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും

1. Which foreign country released postal stamp to the commemoration of  Sree Narayana Guru
a.Mauritius
b.Maldives
c.Bhutan
d.Sri Lanka

 

2. ‘Become enlightened through education and strengthened through organisation’ These are the words of
a.Sree Narayana Guru
b.Kumaranasan
c.T.K.Madhavan
d.Gandhiji

 

3. Author of the book ‘Atmavidhyakahalam’
a.Velukutty Arayan
b.Sivayogi
c.AgmanandhaSwamikal
d,Vagbhatanandha

 

4. A social reformer nominated twice to Sree Mulam Praja Sabha
a.Pandit Karuppan
b.Dr.Palpu
c.Sree Kumara Gurudevan
d. Thycaud Ayya

 

5. The name of the social reformer who was called abusively as ‘pandiparayan’ by the savarnas
a.Vaikunta Swamikal
b.Vagbhatanandha
c.Thycaud Ayya
d.Ayyankali

 

6. Name the person who was related to the foundation of the ‘Servants of the Mary Immaculate’
a.Poikayil Yohanan
b.Kuriacose Alias Chavara
c.Sir Alphonsa
d.Amos Pathur

 

7. Who set up the ‘Thathwaprakashika’ a school for the poor and Intouchables at Karaparamba near Kozhikode in 1906?
a.Dr.Palpu
b.Vagbhatanandha
c.Mourkath Kumaran
d.Pandit K.P.Karuppan

 

8. Brahmanand Sivayogi’s sidhashram is situated at
a.Aluva
b.Kaldy
c.Sivagiri
d.Alathur

 

9. Who started literary organisatiom called Vidhya Poshini?
a.Ayyankali
b.C.Krishnan
c.T.K.Madhavan
d.Sahodara Ayyappan

 

10. Who founded Yokashema sabha?
a.Chattambi Swamikal
b.Dr.Palpu
c.Poilayil Yohannan
d.V.T.Bhattathiripad

 

11. Who founded Adwaitha ashram at Alluva?
a.Sankaracharya
b.Sree Narayana Guru
c.Swami Chinmayandha
d.Chattambi Swamikal

 

12. Who founded Sadhujana Paripalana sangam?
a.Ayyankali
b.K.P.Karuppan
c.Sahodaran Aiyappan
d.C.Krishnan

 

13. The newspaper started by Vakkom Moulavi in 1905
a.Al-Ameen
b.Prabhatham
c.Kesari
d.Swadheshabhimani

 

14. Who founded organisation Vaala Samudaya Parishkarani sabha?
a.Pandit Karuppan
b.Vaikunda Swamikal
c.Kumara Gururdevan
d.Sahodara Aiyappan

 

15. Samathi sapthakam, a condolence poem on the death of Chattambi Swamikal was written by
a.K.Kelappan
b.Sree Narayan Guru
c.Pandit Karuppan
d.Kumaranasan

 

16. Adwaitha chintha padhadhi is the literary   work of
a.Sree Narayana Guru
b. Brahmananda Sivayogi
c.Chattambi Swamikal
d.Pandit K.P.karuppan

 

17. Who is the author of ‘Jathi Mimasa’?
a.Kumaranasan
b.Kumara Gurudevan
c.Vallathol
d.Sree Narayana Guru

 

18. Chattambi Swamikal attained samadhi at
a.Chempazhanthi
b.Kannanmoola
c.Sivagiri
d.Panmana

 

19. Name the organisation founded by Sri K.P.Karuppan for the upliftment of the lower caste people in Kerala
a.Kochi Pulaya Maha Sabha
b.Sadujana Paripalana Sangham
c.Sahodara Prasthanam
d.Athmavidhya Sangam

 

20. Who was the founder of Cheramer Mahajana Sabha for dalits?
a.Palakunnathu Abraham Maplan
b.Velukutty Arayan
c.Ayyathan John Joseph
d.Pambady John Joseph

 

21. Chattambi Swamikal gave detailed explanation of ‘Chinmudra’ to
a.Sree Narayana Guru
b.Bodheswara
c.Swami Vivekananda
d.Ayya Vaikundar

 

22. Travancore Muslim Mahajansvha was founded by
a.Vakkom Abdul Kadher Moulavi
b.Ali Musaliyar
c.Muahammed Abdul Rahman
d.None of these

 

23. ‘Jatinashinee sabha’ was founded by whom?
a.Anandhatheerthan
b.Ahmanandha Swami
c.Anandhayogi
d.Vagbhatanda

 

24. Samtwa samajam, the famous social reform movement in Kerala was founded by
a.Vaikunda Swamikal
b.Pandit Karuppan
c.Ayyankali
d.Sree Narayana Guru

 

25. The famous social reformer who organised the Kallumala Agitation in Kerala
a.Vagbhatanandha
b. Kuriacose Elias Chavara
c.Ayyankali
d.T.K.Madhavan

Answer Key

1.d.   2.a.   3.d.   4.c.   5.c
6.b.   7.b.  8.d.   9.d.   10.d

11.b.  12.a.   13.c.   14.a.  15.c
16.c.  17.d.   18.d.   19.c.   20.d

21.c.  22.a.   23.a.   24.a.   25.c